Είναι επικίνδυνο το τατουάζ όπως λέει ο Ερντογάν;

  • Iatropedia
Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους κινδύνους που κρύβουν τα τατουάζ για την υγεία. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις προπόνησης της εθνικής ομάδας, επέπληξε ποδοσφαιριστή για το τατουάζ που είχε στο χέρι του λέγοντάς του: «Τι είναι αυτά τα τατουάζ; Μην παρασύρεστε από τους ξένους. Θεός φυλάξοι στο μέλλον μπορεί να προκαλέσουν τα πάντα ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Είναι πολύ επικίνδυνα». Τελικά είναι ή όχι επικίνδυνα τα τατουάζ ; Πως σβήνεται αν κάποιος το μετανιώσει;

Όλο και περισσότεροι επιλέγουν να «χτυπήσουν» το δικό τους σχέδιο, σύμφωνα με το προσωπικό τους στυλ – μικρά, μεγάλα, με πολλά χρώματα ή και όχι, τα τατουάζ χαρακτηρίζουν τη σημερινή εποχή.

Οι τεχνικές έχουν εξελιχθεί και αυτό δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς με εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα.

Σύμφωνα με έρευνα, το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το μετανιώνουν, ενώ το 30% θέλουν να το αφαιρέσουν. Σπανιότερα η αφαίρεσή τους επιβάλλεται για λόγους αλλεργίας στη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε.

Η δερματολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Άσπα Ζαχαρή M.D Ph.D επισημαίνει χαρακτηριστικά πως η αφαίρεση τους γίνεται με εξειδικευμένα, παλμικά λέιζερ, τα οποία σπάνε τους κόκκους της χρωστικής του τατουάζ σε πολύ μικρά τμήματα. Τα τμήματα αυτά με τη σειρά τους απομακρύνονται σταδιακά από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού, χωρίς να προκαλείται ερεθισμός ή βλάβη στο υπόλοιπο δέρμα.

Τα χρώματα που αφαιρούνται πιο αποτελεσματικά είναι το μαύρο, το μπλε-σκούρο, το μπλε και το πράσινο, ενώ δύσκολα αφαιρείται το κόκκινο και το πορτοκαλί και ακόμα πιο δύσκολα το κίτρινο και το άσπρο.

κινδυνεύει η υγεία μου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες αν το τατουάζ γίνει σε ένα επαγγελματία με τις σωστές διαδικασίες, μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ηπατίτιδας, τετάνου και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και AIDS. Ωστόσο μπορεί να εμφανισθούν κάποιες αλλεργίες οι οποίες οφείλονται στην εισαγωγή του μελανιού στο δέρμα.

σημάδια της μόλυνσης

Το τατουάζ σας μπορεί να έχει μολυνθεί εάν:

Είναι κόκκινο και πρησμένο

Το αισθάνεστε ζεστό

πονάει η περιοχή (είναι επώδυνο)

Υπάρχει ασυνήθιστη αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, π.χ. είναι κίτρινο, πράσινο ή γκρι.

Αν τα ύποπτα σημάδια επιμένουν καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καλύτερο σεξ απόψε με πέντε…δωρεάν τρόπους!

Δείτε όλες τις περίεργες σεξουαλικές διαταραχές!

Όταν τα μάτια βλέπουν θολά

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν πάντα έτοιμοι για σεξ;