Ημικρανίες: Στα πρόθυρα νέου φαρμάκου που θα τις σταματάει πριν αρχίσουν!

  • Iatropedia
Κάθε πάσχων από ημικρανίες ανησυχεί για το πότε μπορεί να “χτυπήσει” η επόμενη ημικρανία, ο έντονος πόνος, η ναυτία, ο ίλιγγος και άλλα συμπτώματα που την συνοδεύουν κάθε φορά.

Τώρα οι γιατροί δηλώνουν ενθουσιασμένοι από μία νέα κατηγορία φαρμάκων που μπορούν να αποτρέψουν την ημικρανία, ακόμη και πριν αυτή καν ξεκινήσει. Αυτά είναι τα πρώτα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την πρόληψη ημικρανιών και οι μέχρι στιγμής δοκιμές δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν έναν σημαντικό αριθμό πασχόντων.

Τα ενθαρρυντικά αυτά νέα αναμένεται να παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας που ξεκινά αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Τα νέα φάρμακα στοχεύουν σε μια χημική ένωση που ονομάζεται πεπτίδιο της καλσιτονίνης ή CGRP (calcitonin gene-related peptide). Το CGRP είναι ένας νευροδιαβιβαστής, μία ουσία που μεταφέρει χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο.

Είναι γνωστό ότι το CGRP συμμετέχει στον μηχανισμό των ημικρανιών. Κατά τη διάρκεια των “επιθέσεων” της ημικρανίας μπορούμε να μετρήσουμε την αύξηση του CGRP στο αίμα του ασθενούς που έχει την ημικρανία. Αν αντιμετωπιστεί η ημικρανία, τότε τα επίπεδα του CGRP πέφτουν.

Τα νέα φάρμακα παρεμβαίνουν ακριβώς εκεί. Περιέχουν μερικά μονοκλωνικά αντισώματα (πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο ειδικά για να επιτεθεί σε έναν συγκεκριμένο στόχο). Σε αυτήν την περίπτωση, αυτός ο στόχος είναι το CGRP.

Το μειονέκτημα των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι ότι συνήθως πρέπει να εγχυθούν στον οργανισμό με ένεση.

http://www.nbcnews.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νικήστε τις ημικρανίες χωρίς φάρμακα!

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες, λόγω καιρού