Ημερίδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ημερίδα για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, με τη συνδιοργάνωση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης και του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νικόλαος Μανιός, ανοίγοντας τη συζήτηση τόνισε πως η Επιτροπή έκανε ασμένως δεκτή την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων, να πραγματοποιηθεί η ημερίδα, με στόχο την ευρύτατη ενημέρωση στο φλέγον αυτό θέμα και υπογράμμισε πως η Βουλή πρέπει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των φορέων που προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών.

Ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι το πρόβλημα αφορά 1,5 εκατομμύριο Έλληνες που πάσχουν από διαβήτη και πρέπει να αντιμετωπίζεται στην ολότητά του, από κοινού με την παχυσαρκία, την αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερίνη. Σημείωσε δε ότι κατά 50% η αντιμετώπιση του προβλήματος στηρίζεται στην πρόληψη και την ενημέρωση και στο πλαίσιο αυτό οι ενημερωτικές ημερίδες είναι πολύ χρήσιμες.

Ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γεώργιος Λαμπρούλης, αναφέρθηκε στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη ραγδαία εξάπλωση του σακχαρώδη διαβήτη, στη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης και στην ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Στην ανάγκη να συμβάλλει ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Βουλής στην ενημέρωση τόσο των εργαζομένων στο κοινοβούλιο όσο και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας σε μια σειρά καυτών ζητημάτων, όπως είναι η πρόληψη και η προστασία από τον διαβήτη, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Σιαμπάνης.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης η κ. Ανδριανή Βαζαίου, παιδίατρος – διευθύντρια Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Π. & Α. Κυριακού, ο κ. Σταύρος Παππάς, παθολόγος – Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και η κ. Ναταλία Τζήμα, παθολόγος – προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης της Βουλής των Ελλήνων.