Ήλθε το τέλος της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης!

  • Iatropedia
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς ένα νέο μοριακό φάρμακο μπορεί να «σκοτώσει» το ανθεκτικό στα συμβατικά αντιβιοτικά βακτήριο της φυματίωσης και μάλιστα χωρίς τοξικές παρενέργειες

Κανονικά η φυματίωση είναι ασθένεια ιάσιμη και δύναται να αποτραπεί, ωστόσο η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ένα νέο στέλεχος της νόσου που προβάλει σθεναρή αντίσταση στην ισονιαζίδη και την ριφαμπικίνη, δύο από τα πιο ισχυρά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα. Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια στην Αθήνα των ΗΠΑ βρήκαν την λύση, αναπτύσσοντας ένα νέο μοριακό φάρμακο για την θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Bioorganic and Medicinal Chemistry Letters, το υποψήφιο φάρμακο λειτουργεί διαταράσσοντας τα βασικά στάδια της αναπαραγωγικής διαδικασίας του βακτηρίου M. tuberculosis. Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια μοριακή ένωση που ονόμασε «Compound 2» η οποία δεσμεύεται σε αμινοξέα και μαγνήσιο στα κύτταρα του βακτηρίου αναχαιτίζοντας την παραγωγή των απαραίτητων για την επιβίωση του M. tuberculosis πρωτεϊνών με αποτέλεσμα αυτό να καθίσταται ανίκανο να αναπαραχθεί και να εξαπλώσει την μόλυνση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν έκπληκτοι πως το νέο φάρμακο βρέθηκε να έχει ισχυρές ιδιότητες και κατά του ιού HIV! Αυτό σημαίνει ότι ένα φάρμακο «διπλού θεραπευτικού σκοπού» για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση φυματίωσης και AIDS στο μέλλον είναι πιθανό, μια εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας οι φορείς του ιού HIV έχουν 26 έως 31 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν φυματίωση.