Ηλίας Σιώρας: Διαιώνιση και διεύρυνση του ποσοστού των ελαστικά εργαζόμενων στα νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκπρόσωποι Σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ ζητώντας να μην απολυθεί κανείς και να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι. Αφορμή η λήξη στις αρχές του 2019, των συμβάσεων 4.000 εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και διοικητικοί υπάλληλοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο από το νέο έτος παρότι όλοι παραδέχονται ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σχετική αναφορά στη ΔΕΘ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απολυθούν ή και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Αλλά οι εργαζόμενοι δεν νιώθουν καμία εμπιστοσύνη…

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης του ΟΑΕΔ, οι εκπρόσωποι των Σωματείων απαίτησαν να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχους, να μονιμοποιηθούν και να έχουν πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Οργανισμού απέρριψε τα αιτήματα και αρνήθηκε να παρέμβει σε περιπτώσεις όπου οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους μόνιμους συναδέλφους τους. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση κάνει παιχνίδι εφησυχασμού. Η διοίκηση πάντως του Οργανισμού τους ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση με το υπουργείο Υγείας ούτε για παράταση των συμβάσεων, ούτε για νέο πρόγραμμα.

“Παίζουν και με τη Δημόσια Υγεία και με τη ζωή των 4.000 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, όπως ακριβώς κάνουν και με τους ελαστικά εργαζόμενους στην καθαριότητα, τους επικουρικούς”, σχολιάζει ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” Ηλίας Σιώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, επιβεβαιώνεται έτσι ο στόχος τους για διαιώνιση και διεύρυνση του ποσοστού των ελαστικά εργαζόμενων, για αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας πέραν του κρατικού προϋπολογισμού”…