Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Έβδομος θάνατος από πνευμονοπάθεια στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ένας άνδρας από την Καλιφόρνια είναι ο έβδομος ασθενής που πεθαίνει στις ΗΠΑ από πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλάβουν τι είναι αυτό που καταστρέφει τους πνεύμονες των ατμιστών.

Ένας άνδρας από την Καλιφόρνια είναι ο έβδομος ασθενής που πεθαίνει στις ΗΠΑ από πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ο άνδρας ήταν 40 ετών. Όπως αναφέρει το CNN, πέθανε το Σαββατοκύριακο και είναι το δεύτερο θύμα της πνευμονοπάθειας στην Καλιφόρνια. Οι υπόλοιποι νεκροί ήταν από το Κάνσας, το Ιλινόι, την Ιντιάνα, τη Μινεσότα και το Όρεγκον.

«Ο 40χρονος νοσηλευόταν επί αρκετές εβδομάδες με σοβαρές πνευμονικές βλάβες που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε η Dr. Karen Haught, αξιωματούχος Δημόσιας Υγείας της Κομητείας Tulare.

Την ίδια στιγμή, η μία αμερικανική πολιτεία μετά την άλλη ανακοινώνουν μέτρα για να περιορίσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση Τραμπ και επιμέρους πολιτειακές κυβερνήσεις προσανατολίζονται προς την απαγόρευση των αρωματικών υγρών για ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Διαβάστε ακόμα Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 5 νεκροί, 450 στα νοσοκομεία – Τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί 380 κρούσματα από την πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υπάρχουν επίσης δεκάδες άλλες που θεωρούνται πιθανά, αλλά εφεξής δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις μετρήσεις πριν επιβεβαιωθούν. Τα κρούσματα της πνευμονοπάθειας έχουν καταγραφεί σε 36 αμερικανικές πολιτείες.

Προς κατάργηση τα αρωματικά υγρά

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια κ. Gavin Newsom, η πολιτεία θα διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε μία εκστρατεία που θα ενημερώνει το κοινό για τους κινδύνους από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ταυτοχρόνως θα αυξηθούν οι φόροι που επιβάλλονται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Όσον αφορά τα αρωματικά υγρά, που πωλούνται σε διάφορες γεύσεις, «αυτά πρέπει να καταργηθούν» τόνισε.

«Ας είμαστε ειλικρινείς», είπε. «Δεν διαθέτεις προϊόντα καπνού με γεύση τσιχλόφουσκας ή μάνγκο, εκτός κι αν προσπαθείς να στοχεύσεις σε ένα κοινό που χάνεις. Και αυτό το κοινό είναι οι νέοι».

«Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κρύβει κινδύνους για την υγεία των πνευμόνων. Μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρές βλάβες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν έως τον θάνατο», πρόσθεσε από την πλευρά της η Dr Haught. «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία είναι άγνωστες. Οποιοσδήποτε σκέφτεται να αρχίσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να γνωρίζει τους σοβαρούς δυνητικούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτό».

Διαβάστε ακόμα Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι προκαλεί το άτμισμα στους πνεύμονες – Σοκάρουν οι αναλύσεις των γιατρών

Τι είχαν καπνίσει

Τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ειδικοί δείχνουν ότι το σχεδόν 80% όσων νόσησαν από ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα που περιείχαν κάνναβη. Άλλοι από αυτούς είχαν χρησιμοποιήσει μόνο προϊόντα με κάνναβη και άλλοι είχαν χρησιμοποιήσει και προϊόντα με νικοτίνη.

Το περίπου 17% των ανθρώπων που εκδήλωσαν πνευμονοπάθεια είχαν χρησιμοποιήσει μόνο προϊόντα με νικοτίνη. Μικρό ποσοστό, τέλος, κάπνιζαν και παραδοσιακά τσιγάρα.