Ηλεκτρονικό αποφασίζομεν και διατάσσομεν από τον ΕΟΠΥΥ έφερε αναστάτωση στα Κέντρα Αποκατάστασης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εν μία νυκτί τους αλλάζουν τα δεδομένα χωρίς να αφήνουν ένα εύλογο χρονικό περιθώριο να ενημερωθούν οι συνταγογραφούντες γιατροί για τα νέα δεδομένα, να λειτουργήσει πιλοτικά η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, και να λύσουν τις απορίες τους όσοι εμπλέκονται στο σύστημα των θεραπειών σε Κέντρα Αποκατάστασης.

Διαβάστε παρακάτω την αναλυτική παρέμβαση της ΕΚΑΕ:

«Ηλεκτρονική Γνωμάτευση και εφαρμογή Real Time στα ΚΑΑ ΚΝ»

Σήμερα λάβανε όλα σχεδόν τα μέλη μας το υπ’ αριθ. ΔΒ3/ΓΟικ.826 έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής ΕΟΠΥΥ με θέμα «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ», σύμφωνα με το οποίο:

1. Από 10/1/2019 (δηλαδή από χθες «η συνταγογράφηση Συνεδριών Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Εσωτερικών ασθενών, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από την εφαρμογή ‘Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ’, η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο ….»

2. «Από 17/1/2019 θα είναι υποχρεωτική η αναφορά στον αριθμό της εγκεκριμένης γνωμάτευσης εισαγωγής ΚΑΑ-ΚΝ, τόσο κατά την αναγγελία εισόδου,…»

3. «Συμπληρωματικές οδηγίες υποβολής Ηλεκτρονικού αιτήματος προς ανώτατο Υγειονομικό συμβούλιο ή ομάδα Real time».

Από μία πρώτη επεξεργασία προκύπτουν τα εξής:

Α. ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Ο ΟΡΟΣ «ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΑΠΟΚ. ΚΑΙ ΑΠΟΘ. ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ».

Β. Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΣΕ ΚΑΑ ΚΝ 10/1/2019 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Γ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ;

Η εμπειρία της αντίστοιχης Ηλ. Γνωμάτευσης για τα ΚΑΑ ΗΝ όπως αυτή αρχικά εκδόθηκε και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι τα ΚΑΑ ΗΝ είναι ακόμα σήμερα απλήρωτα από την εφαρμογή της νέας σύμβασης την 1η Ιουνίου 2018, δημιουργεί τεράστια δυσπιστία για τη ορθότητα αυτή για τα ΚΑΑ ΚΝ.

Δ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ;

Ε. ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 10/1/2019 ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, ΤΑ ΚΑΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 17/1/2019 ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΗΛ. ΓΝΩΜΑΤΕΣΗΣ.

Από 10/1 μέχρι τις 17/1/2019 δηλαδή τι ισχύει;

ΣΤ. ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ
REAL TIME ΣΤΑ ΚΑΑ ΚΝ;

Η.ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΚΠΥ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ REAL TIME;

Μας είναι πραγματικά αδύνατο να κατανοήσουμε την απόφασή σας αυτή. Και χωρίς καν να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της Ηλεκτρονικής Ιατρικής γνωμάτευσης σας επισημάνουμε μόνο το γεγονός ότι αναφέρεστε σε εφαρμογή της ΣΗΜΕΡΑ ενώ αυτή δεν υπάρχει.

Σας ζητούμε ειλικρινά να αναστείλετε την εφαρμογή της παραπάνω οδηγίας έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία της Ηλεκτρονικής Ιατρικής Γνωμάτευσης σύμφωνα με το Νέο ΕΚΠΥ και την επιστημονική συμβολή της ΕΕΦΙΑΠ καθώς και την γόνιμη συμμετοχή μας μέσω διαλόγου και την τελική έγκριση από το ΔΣ του οργανισμού. Η εφαρμογή μιας οδηγίας που δεν είναι αντικειμενικά εφαρμόσιμη ουσιαστικά και τυπικά καταργεί τη δυνατότητα εισαγωγής ασφαλισμένου σε ΚΑΑ ΚΝ.

Η ΕΚΑΕ

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα (ΚΑΑ). Τα είκοσι πέντε (25) μέλη της ΕΚΑΕ (Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας) δυναμικότητας 2030 κλινών συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑΑ, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της ΕΚΑΕ είναι η προαγωγή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα ΚΑΑ στην Ελλάδα

Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 4.600 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν