Ηλεκτρονική Υγεία του μέλλοντος! Πως οραματίζεται το σύστημα σε λίγα χρόνια το υπουργείο Υγείας

  • Iatropedia
Μπορείς σήμερα το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να μην μπορούν να προχωρήσουν σε απλή εκκαθάριση των χρεών τους αλλά σε λίγα χρόνια τα στελέχη του υπουργείου οραματίζονται ότι τα πάντα θα είναι …ηλεκτρονικά και σύγχρονα. Τι είπε η Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τι κι αν σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν μπορούν να κάνουν το αυτονόητο: να εξυπηρετήσουν χωρίς γραφειοκρατία τους ασθενείς και να πληρώσουν στην ώρα τους τους προμηθευτές. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα τα τιμολόγια γιατρών και λοιπών προμηθευτών βρίσκονται μέσα σε σακούλες σκουπιδιών σκονισμένα στα υπόγεια των υπηρεσιών.

Ωστόσο για τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, όλα θα αλλάξουν ως δια μαγείας και θα γίνουν ηλεκτρονικά.

Εν μέσω πολέμου γιατρών κυβέρνησης αλλά και γενικότερης αναστάτωσης στο χώρο της υγείας λόγω κινητικότητας, η κ.Παπανικολάου στο περιθώριο του συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, παρουσίασε το σχέδιο για την ηλεκτρονική διασύνδεση των …πάντων με στόχο καλύτερες και γρηγορότερες παροχές υγείας στην χώρα.

Τηλε-φροντίδα, τηλε-συμβουλές, mobile εφαρμογές προειδοποίησης για λήψη φαρμάκων και μετρήσεις με σκοπό την διαχείριση χρονίως πασχόντων και υποστήριξη των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι, θα αποτελέσει το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως περιέγραψε η ίδια στο συνέδριο.

Βέβαια στη διαδικασία αυτή υπάρχει και μία πραγματικότητα ότι χώρας μας με την οδηγία 24/2011 της ΕΕ θα πρέπει να εναρμονισθεί για την διασυνοριακή περίθαλψη, την οποία προώθησε πρόσφατα προς ψήφιση το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την οδηγία, ο ΕΟΠΥΥ και οι Υγειονομικές Περιφέρειες θα αποτελούν τα επιχειρησιακά κέντρα ώστε να υπάρχει δυνατότητα διασυνοριακής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συνοπτικός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς για τους Έλληνες όταν ταξιδεύουμε στην ΕΕ και τους λοιπούς Ευρωπαίους όταν έρχονται στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με διαδικασίες εξπρές οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ! Πότε ανακοινώνονται τα ονόματα προς απόλυση

Έρχεται το πόρισμα των…απολύσεων με διαφωνίες! Μέχρι πότε δίνει διορία στους γιατρούς ο Άδωνις

Κόβονται φάρμακα, χάνουμε χρόνια ζωής! Τι δείχνει έρευνα για τις επιπτώσεις από το κούρεμα των φαρμάκων

Έρχεται το πόρισμα των…απολύσεων με διαφωνίες! Μέχρι πότε δίνει διορία στους γιατρούς ο Άδωνις