Ηλεκτρονικά φαρμακευτικά …κέρδη 55 εκατ. για το ΕΣΥ!

  • Iatropedia
Τελικώς η σύγχρονη εποχή στην οποία κυριαρχούν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες φαίνεται ότι μπορούν να είναι αποδοτικές ακόμη και για το δυσκίνητο ΕΣΥ. Μετά από ηλεκτρονικές δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν για την προμήθεια 5 φαρμακευτικών ειδών για τα νοσοκομεία, εξοικονομήθηκαν κοντά στα 5 εκατομ. ευρώ.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ο πρώτος κύκλος Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών (e-Αuctions), για την προμήθεια πέντε (5) ειδών με προϋπολογισθείσα δαπάνη 9.962.790.00€, όπως υπολογίστηκε με βάση τις αναλώσεις του 2010 και τις αντίστοιχες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του Υ.Υ.Κ.Α., ολοκληρώθηκε.

Το ποσοστό μείωσης μεταξύ της τρέχουσας νοσοκομειακής τιμής και της χαμηλότερης τιμής που προέκυψε από τις Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες ανά κατηγορία επέφερε εκπτώσεις κατά περίπου 50%. Και αυτό ενώ είχε υπολογισθεί να δοθούν 9.962.790,00 € τελικώς δόθηκαν 4.554.664,00 €. Το κέρδος εκτιμάται στα 5.408.126,00 €

Πάντως πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την ποιότητα των προϊόντων που μπαίνουν με τόσο μεγάλες εκπτώσεις στα νοσοκομεία ενώ ερωτήματα προκύπτουν και για το πως ορισμένες εταιρείες έχουν τελικώς δυνατότητα να δίνουν τόσο μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με το παρελθόν.