Ιλαρά: Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει «επιπολαιότητα» στη διαχείριση της κρίσης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με νέα καταγγελία για τα νοσοκομεία σε σχέση με την ιλαρά επανέρχεται σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ: Όπως αναφέρει "Η επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση της ιλαράς συνεχίζεται. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων. Όσοι εργαζόμενοι κάνουν την εξέταση πληρώνουν 40 ευρώ από την τσέπη τους".

Διαβάστε παρακάτω τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ:

Παροιμιώδης είναι η αδιαφορία των Υπουργών Υγείας και των Διοικήσεων των Νοσοκομείων στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της Επιδημικής έξαρσης της Ιλαράς.
Ευτυχώς μας φυλάει η τύχη.

Το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν ανέλαβαν καμία οργανωμένη πρωτοβουλία ενημέρωσης του προσωπικού προκειμένου να περιορισθούν τα κρούσματα Ιλαράς.

Μεγάλα Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.
Εγκύκλιος του ΚΕΕΛΠΝΟ που σας την κοινοποιούμε αναφέρει μεταξύ άλλων «θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας για την έγκαιρη ανίχνευση και δήλωση ύποπτου κρούσματος ιλαράς και την άμεση λήψη των μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου στον νοσοκομειακό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η ιλαρά μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σε κλειστούς χώρους υπό συνθήκες συνωστισμού, όπως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ακόμη και 4 ημέρες πριν την έκθεση του εξανθήματος. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μεγάλες επιδημίες ιλαράς σε νοσοκομεία του εξωτερικού, στα πλαίσια επιδημιών ιλαράς στην κοινότητα ή εισαγόμενου κρούσματος με ιστορικού ταξιδιού σε χώρα με επιδημία ιλαράς.

Σύσταση

Επίσης θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο επαγγελματικής έκθεσης στον ιό της ιλαράς και επομένως εμφάνισης νόσου, σε περίπτωση που είναι επίνοσοι. Στην χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας με 2 δόσεις του εμβολίου έναντι ιλαράς-Παρωτίτιδας-Ερυθράς (Measles-Mumps-Rubella, MMR). Άνοσοι έναντι ιλαράς θεωρούνται όσοι έχουν κάνει 2 δόσεις εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσου.

Να σημειωθεί ότι όλα τα ύποπτα κρούσματα ιλαράς πρέπει να δηλώνονται στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ. μέσω του δελτίου υποχρεωτικής δήλωσης με έμφαση στην συμπλήρωση όλων των πεδίων και αποστολή του με fax (fax no: 210 8842011) και να αποστέλλονται δείγματα βιολογικού υλικού στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς/Ερυθράς – Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur (Διαπιστευμένο από το Π.Ο.Υ.) για εργαστηριακή επιβεβαίωση της ιλαράς.

Επισημαίνεται ότι ο ορολογικός έλεγχος των αντισωμάτων abs ιλαράς καθώς και η RT –PCR φαρυγγικού επιχρίσματος πραγματοποιούνται δωρεάν από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς / Ερυθράς (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 127, Αθήνα. Τηλ: 210 6478800, 210 6478819).

Εγκύκλιος ΚΕΕΛΠΝΟ

Με άλλη εγκύκλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που σας κοινοποιούμε συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού που έχει γεννηθεί μετά το έτος 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου.
Στη πραγματικότητα τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται.

Το Pasteur δεν κάνει έλεγχο αντισωμάτων στο προσωπικό των Νοσοκομείων δωρεάν. Μόνο επί πληρωμή. Όσοι εργαζόμενοι έστειλαν δείγματα, πλήρωσαν από την τσέπη τους 40 ευρώ. Ο έλεγχος αντισωμάτων δεν συνταγογραφείται. Το πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι. Τα Νοσοκομεία δεν έχουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων. Τα Νοσοκομεία Παίδων διαθέτουν ελάχιστο αριθμό αντιδραστηρίων μόνο για τα παιδιά που νοσούν. Τα Γενικά Νοσοκομεία, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε μία δόση αντιδραστηρίων. Πολλά Νοσοκομεία δεν έχουν καν συμβατά εργαστήρια για έλεγχο αντισωμάτων Ιλαράς (πχ Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, μικρά Νοσοκομεία).
Τα Νοσοκομεία δεν προμηθεύτηκαν ούτε ένα εμβόλιο Ιλαράς.

Εάν όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι τρέξουν να προμηθευτούν εμβόλια από τα φαρμακεία, χωρίς έλεγχο αντισωμάτων, τα εμβόλια θα εξαντληθούν αμέσως και δεν θα μπορούν να τα προμηθευτούν όσοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Όσοι διαθέτουν αντισώματα είναι τελείως αντιεπιστημονικό να κάνουν εμβόλιο, στρεσάροντας τον οργανισμό τους με εξασθενημένο ιό ιλαράς.

Το Υπουργείο Υγείας δεν προμηθεύει τα Νοσοκομεία με αντιδραστήρια λόγω κόστους.
Όλη αυτή η επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση της ιλαράς, δείχνει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τη γρίπη, αφού ο χειμώνας είναι προ των πυλών.
150 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές. Τα Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από γιατρούς και Νοσηλευτικό προσωπικό. Στέρεψαν από υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ         ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ