Ιδιωτικές κλινικές για τα ποιοτικά κριτήρια του ΕΟΠΥΥ: Προειδοποιούν για ντόμινο δραματικών εξελίξεων

  • Γιάννα Σουλάκη
ιδιωτικές κλινικές
Σε απόγνωση για τα «ποιοτικά» κριτήρια του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται οι Ιδιωτικές Κλινικές της χώρας που δεν ανήκουν σε ομίλους και funds του εξωτερικού.

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι Ιδιωτικές Κλινικές της χώρας μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό ΕΑΛΕ/Γ.Π. 1280 – ΦΕΚ 1576/15-3-2023 περί ποιοτικών κριτηρίων.

Όπως υποστηρίζουν, η στάση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία εμμένει στη μη χορήγηση παράτασης εφαρμογής της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, οδηγεί τις Ιδιωτικές Κλινικές σε αδιέξοδο, αφού ορίζει ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών (για την αξιολόγηση των γενικών κλινικών) μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, παρά τις εκκλήσεις για ουσιαστική παράταση και επαναδιαπραγμάτευση των «ποιοτικών» κριτηρίων.

Παρόμοια προβλήματα έχουν επισημάνει στο iatropedia.gr και οι εκπρόσωποι των Κέντρων Αποκατάστασης, τα οποία εμπίπτουν στην ίδια νομοθεσία περί αποζημίωσης με βάση τα ποιοτικά κριτήρια του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε επίσης: Κέντρα Αποκατάστασης για ποιοτικά κριτήρια: “Συνεχίζεται η προσπάθεια επιβολής παράνομων παρατάσεων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ”

Σημειώνεται από τους ίδιους πως ο καθορισμός των ποιοτικών κριτηρίων δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης του Υπουργείου με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος (Σ.Ι.Κ.Ε.), παρά μόνον με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.), δηλαδή των ομίλων και ξένων funds.

Έτσι, εν αναμονή συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου, συστήθηκε από την μαζική συνάντηση των Ιδιωτικών Κλινικών πενταμελής Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία έλαβε την εξουσιοδότηση να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες και τους αρμόδιουςΚοινωνικούς Φορείς για τις δραματικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

«Αποτέλεσμα της εφαρμογής των «ποιοτικών» κριτηρίων του ΕΟΠΥΥ θα είναι πολλές ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους και ξένα funds μέχρι τα Χριστούγεννα του 2023 να αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να μη μπορούν να πληρώσουν τις βασικές υποχρεώσεις τους (μισθοδοσία εργαζομένων, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.). Αν οι ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους και ξένα funds σταματήσουν να λειτουργούν οι λίγοι ιδιώτες Ιατροί που έχουν παραμείνει στη χώρα μας θα χάσουν τις δουλειές τους και θα αναζητήσουν και αυτοί την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο εξωτερικό, αποτέλεσμα εντελώς αντίθετο από τη βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για επαναπατρισμό επιστημόνων».

Τεράστιο πρόβλημα για τους ασθενείς

Οι ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους και ξένα funds από 01/08/2023 θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ με κούρεμα τουλάχιστον 60% για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στους ασφαλισμένους του οργανισμού, δηλαδή το ημερήσιο νοσήλιο θα
κατρακυλήσει στα 12,50 ευρώ!

Καθώς διαθέτουν πανελλαδικά 3.000 κλίνες νοσηλείας, εξυπηρετούν ετησίως 100.000 ασθενείς, διενεργούν ετησίως 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις, συνεργάζονται με 1.500 γιατρούς και απασχολούν 3.000 προσωπικό, η μη βιωσιμότητά τους θα επηρεάσει πρωτίστως – όπως λένε – τους ίδιους τους ασθενείς.

«Αν οι ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους και ξένα funds σταματήσουν να λειτουργούν, ευπαθείς ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα όπως νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς αλλά και υπερήλικες θα χάσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου με λογικό κόστος στο οποίο μπορούν να ανταποκριθούν και έτσι θα επιβαρύνουν επιπλέον το ΕΣΥ».

Προσθέτουν δε πως οι κλινικές αυτές εξυπηρετούν συνταξιούχους, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μικρομεσαίους αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης της χώρας.

«Εξυπηρετούν σε όλες τις γειτονιές και σε όλους τους νομούς της χώρας ασθενείς, οι οποίοι αλλιώς θα καταφύγουν στο ήδη επιβαρυμένο δημόσιο σύστημα υγείας ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολλαπλάσια χρήματα στις «μεγάλες» ιδιωτικές κλινικές των αστικών κέντρων Αθήνας-Θεσσαλονίκης- Πειραιά ακόμα και για μικρές επεμβάσεις όπως μια επέμβαση ρουτίνας (π.χ. Χολοκυστεκτομές, Ομφαλοκήλες, Προστατεκτομές και πολλές άλλες)»

Οι ιδιωτικές κλινικές ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, παράταση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ της καταληκτικής ημερομηνίας της υποβολής των αρχείων και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για τη βελτίωση των ποιοτικών και όχι ποσοτικών κριτηρίων, προκειμένου οι μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές να παραμείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες αυτής της χώρας.