Παιδίατροι: Ζητούν να μη μετρούν οι απουσίες των παιδιών για εμβολιασμό ή νόσηση από COVID-19

  • Γιάννα Σουλάκη
παιδίατροι
Τα ραντεβού είναι μόνο πρωινά, ενώ δεν ισχύει απαλλαγή από τις απουσίες για τη διευκόλυνση των παιδιών στον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19.

Με επιστολή τους προς τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, και κοινοποίηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τους Ιατρικούς Συλλόγους, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων επισημαίνουν ότι θα πρέπει να θεσπιστούν διευκολύνσεις για τους γονείς και τα παιδιά, αναφορικά με τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Νταλούκας, με την έναρξη προγραμματισμού και διάθεσης του επικαιροποιημένου εμβολίου έναντι του Sars-Cov-2, διαπιστώθηκε πως παρόλο που δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού και στα παιδιά, εντούτοις δεν διευκολύνεται η πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να εμβολιαστούν.

Τα διαθέσιμα ραντεβού είναι μόνο καθημερινές και μόνο πρωινές ώρες. Το χρονικό αυτό διάστημα τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο αλλά και οι περισσότεροι γονείς στην εργασία τους.

Παιδίατροι: Να μη μετρούν οι απουσίες της νόσησης από COVID-19

Επιπλέον, μετά τις 31/03/2023, μετά την άρση όλων των μέτρων αποφυγής της διασποράς της νόσου, έπαψε να ισχύει και η ευνοϊκή διάταξη της δικαιολόγησης των απουσιών των μαθητών λόγω εμβολιασμού έναντι του SarsCov-2, λένε οι παιδίατροι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ζητά να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στον εμβολιασμό όλων όσων το επιθυμούν, ενώ παράλληλα ζητά από την Πολιτεία να επανεξετάσει «το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς και την επαναφορά του μέτρου της δικαιολόγησης των απουσιών των μαθητών για την ημέρα/ώρες, που εμβολιάζονται».

Τέλος και προκειμένου να περιοριστεί η αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα ενόψει του χειμώνα, παρακαλούν να ενεργοποιηθεί και για την τρέχουσα σχολική χρονιά η εγκύκλιος που προβλέπει την μη προσμέτρηση των απουσιών λόγω covid-19 και εποχικής γρίπης μέχρι 5 ημέρες για τους μαθητές που νοσούν.