Ειδικό «ποινολόγιο» για γιατρούς με φακελάκια!

  • Iatropedia
Χιλιάδες ασθενείς υποχρεώθηκαν τα τελευταία χρόνια και υποχρεώνονται ακόμη να δίνουν φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν και να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται. Πόσοι γιατροί τιμωρούνται κάθε χρόνο; Ελάχιστοι και φυσικά με ελάχιστες ποινές.

Την ώρα που οι περισσότεροι γιατροί δίνουν τη δική τους μάχη στα δημόσια νοσοκομεία παίρνοντας ελάχιστες αμοιβές και μάλιστα κουρεμένες με το μνημόνιο, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να πλουτίζουν στις πλάτες των ανήμπορων ασθενών.

Το φαινόμενο με τα φακελάκια είναι γνωστό σε όλους τους υπουργούς Υγείας που έχουν περάσει από την καρέκλα του υπουργείου και ουδείς έδωσε λύση.

Μάλιστα οι επιτήδειοι εκπρόσωποι του Ιπποκράτη δε διστάζουν ούτε σε εποχές οικονομικής κρίσης να αρπάζουν χρήματα από τις τσέπες των ασθενών κάνοντας μάλιστα και με θρασύτητα εκπτώσεις.

Πόσοι τιμωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια; Ελάχιστοι, που δεν ξεπερνούν μερικές δεκάδες. Μάλιστα οι ποινές περιορίζονται συνήθως σε κάτι μήνες που και αυτές παρακάμπτονται και οι γιατροί επιστρέφουν κανονικά στις θέσεις τους.

Ενδεικτική η περίπτωση του γιατρού από το Ασκληπιείο της Βούλας που επί δύο χρόνια έβγαινε λάδι και χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Υγείας για να τεθεί στο πειθαρχικό το ζήτημα της οριστικής απόλυσής του.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε εκτενής έρευνα που είχε κάνει ο νυν πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής κοινωνικής ιατρικής Γιάννης Τούντας που έδειξε ότι τουλάχιστον το 30% των ελλήνων έχουν δώσει φακελάκι τα τελευταία χρόνια. Τα ποσοστά υπολογίζεται ότι είναι πολύ υψηλότερα έστω κι αν συνήθως οι συμμετέχοντες σε έρευνες φοβούνται να δηλώσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση μετά από συμφωνία και των δύο μεγάλων κομμάτων θα προωθήσει ειδικό ποινολόγιο για γιατρούς που παραβαίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη. Η κατεύθυνση είναι να απολύονται άμεσα από το ΕΣΥ με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται να περάσουν χρόνια από τη σύλληψή τους.

Ταυτόχρονα αυτό που σχεδιάζεται είναι να δημιουργηθεί ειδικό γραφείο μέσα στα νοσοκομεία όπου θα μπορούν να κάνουν άμεσα τις καταγγελίες τους οι ασθενείς και οι συγγενείς αυτών.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσει ένα τέτοιο σύστημα ελέγχου να υλοποιηθεί στην πράξη δεδομένου ότι πάντοτε δημιουργούνται μηχανισμοί άμυνας.

Ίδωμεν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν