Ειδικοί …διερμηνείς για μετανάστες στο ΕΣΥ!

  • Iatropedia
Από τη μία το υπουργείο Υγείας κόβει κάθε πρόσβαση στα νοσοκομεία των μεταναστών που δε διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά. Από την άλλη …εκπαιδεύει τους νόμιμους μετανάστες με τη βοήγθεια ειδικών ώστε να έχουν καλή πρόσβαση στο ΕΣΥ. Σε εποχές κυβερνητικής κατάρρευσης θα τα δούμε όλα…

Ειδικοί επιστήμονες αναλαμβάνουν το επόμενο διάστημα να διευκολύνουν τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και παρουσιάζουν προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό ιστό αλλά και πρόσβασης στο ΕΣΥ, να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της ενταξιακής διαδικασίας των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας μέσω του Προγράμματος «Διαπολιτισμική Μεσολάβηση σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Χώρας».

Το Έργο υλοποιείται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τη ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ASANTE στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2010 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια του Προγράμματος που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2011 σε επιλεγμένα νοσοκομεία των Περιφερειών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή υπηρεσιών Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης σε 25 δημόσια νοσοκομεία της χώρας με την ένταξη περισσότερων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως δίαυλοι επικοινωνίας προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες Διαμεσολάβησης ανάμεσα στους μετανάστες και το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Τι θα κάνουν οι μεσολαβητές;

Θα βοηθήσουν μεταξύ άλλων τους μετανάστες και θα τους διευκολύνουν να επικοινωνούν στη γλώσσα τους στις υπηρεσίες υγείας, θα συμβάλουν ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με άτομα που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά πλαίσια ενώ θα βοηθούν ώστε να κατανοούν νωρίτερα το πρόβλημα υγείας τους.

Τα νοσοκομεία που θα διαθέτουν ειδικούς μεσολαβητές είναι:

ΑΘΗΝΑ

1. Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

2. Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ»

3. Γ.Ν.Α. «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»

4. Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»

5. Γ. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

6. Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

7. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

8. Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ»

9. Γ.Ν. ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

10. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

11. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΑΧΕΠΑ»

12. Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

13. Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»

14. Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

15. Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

16. Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

17. Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

18. Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

19. Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΝΕΙΟ»

20. Γ.Ν. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ»

21. Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ»

22. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

23. Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

24. ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ

25. Γ.Ν. ΧΙΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»