ΗΔΙΚΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην εκτέλεση συνταγών φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης

  • Ρούλα Τσουλέα
self test
Έγιναν με επιτυχία οι πρώτες δοκιμές με Ισπανία και Πολωνία. Θα ακολουθήσουν δοκιμές και με άλλες χώρες.

Ένα βήμα πιο κοντά  την εκτέλεση των συνταγών φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η χώρα μας, μετά τις πρώτες, επιτυχημένες δοκιμές που πραγματοποίησε η ΗΔΙΚΑ με Ισπανία και Πολωνία. Οι δοκιμές αφορούσαν επίσης την ανταλλαγή του συνοπτικού ιστορικού υγείας ασθενών.

Όπως ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ, οι δοκιμές έγιναν την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023. Εκτελέστηκαν από φαρμακοποιό της Πολωνίας ελληνικές συνταγές, καταχωρημένες στο ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Εκτελέστηκαν επίσης από έλληνα φαρμακοποιό, πολωνικές συνταγές φαρμάκων.

Επιπλέον, ιατρός από την Ελλάδα ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας ενός ισπανού ασθενούς. Αντίστοιχα, ένας ιατρός στην Ισπανία ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας ενός ασθενούς από την Ελλάδα.

Η ΗΔΙΚΑ υπενθυμίζει ότι το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας δημιουργείται στην χώρα μας αυτόματα. Βασίζεται στα δεδομένα που είναι καταχωρημένα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) κάθε ατόμου.

Επισημαίνει επίσης ότι στις δοκιμές σημαντική ήταν η συνδρομή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την κωδικοποίηση των φαρμάκων.

Και με άλλες χώρες

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, επόμενο βήμα είναι να λάβει η χώρα μας έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να αρχίσει η διασυνοριακή ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ανταλλαγή ιστορικού υγείας με την Ισπανία και την Πολωνία.

Επιπλέον, η ΗΔΙΚΑ θα προχωρήσει σταδιακά σε δοκιμές και με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, που έχουν αναπτύξει τις προαναφερθείσες διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Οι υπηρεσίες αυτές στοχεύουν στη διευκόλυνση των πολιτών. Στοχεύουν επίσης στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας κατά τη μετακίνησή τους εντός της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι με τον νόμο 4931/2022 η ΗΔΙΚΑ έχει οριστεί ως ο Ελληνικός Εθνικός κόμβος για την Ηλεκτρονική Υγεία (National Contact Point for eHealth–NCPeH). Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας έχει ορισθεί ως Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.