ΗΔΙΚΑ: Διεθνής διάκριση για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

  • Ρούλα Τσουλέα
ΗΔΙΚΑ
Απέσπασε το 1ο βραβείο «Global Innovation & Tech Excellence» από τον παγκόσμιο οργανισμό WITSA.

Σημαντική διάκριση για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απέσπασε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας (WITSA).

Της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής Υγείας (Global Innovation & Tech Excellence). Το γεγονός αυτό συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για το πρόγραμμα.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που βραβεύεται η ΗΔΙΚΑ από τον παγκόσμιο σύνδεσμο. Το 2022 της είχε απονεμηθεί το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα για την εφαρμογή MyHealth.

Το εφετινό Παγκόσμιο Συνέδριο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία του WITSA διεξήχθη στη Μαλαισία. Συμμετείχαν περισσότεροι από από 3.000 αντιπρόσωποι από 80 χώρες του κόσμου.

Η ΗΔΙΚΑ είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» αφορά τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού.

«Η βράβευσή μας από τον οργανισμό WITSA αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας στην ΗΔΙΚΑ και συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού όλων των στελεχών», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κυρία Νίκη Τσούμα. «Αποτελεί επίσης άλλη μία αναγνώριση της εμπειρίας και της ικανότητάς της στην υλοποίηση σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων που χαρακτηρίζονται από ασφάλεια και ευχρηστία για την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας».

Μόνο η αρχή

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Οι ψηφιακές δράσεις και οι καινοτόμες εφαρμογές αποτελούν κρίσιμη παράμετρο του νέου ΕΣΥ που σχεδιάζουμε. Τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της νοσηλευτικής διαδικασίας. Η μεγάλη διάκριση της ΗΔΙΚΑ για τις ηλεκτρονικές εφαρμογές στην υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», αποτελεί έμπρακτη επιβράβευση του σύγχρονου πνεύματος με το οποίο πορεύονται τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας στο πλαίσιο της συστηματικής συνεργασίας τους για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής “Φώφη Γεννηματά” υλοποιήθηκε υποδειγματικά από την ΗΔΙΚΑ, και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για τη βράβευση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο από έναν φορέα όπως ο WITSA. Συνεχίζουμε την παράδοση στην εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και προχωρούμε σε παρεμβάσεις και έργα που την καθημερινότητα των πολιτών και στον πολύ ευαίσθητο τομέα της Υγείας».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Το πρόγραμμα αυτό, είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εξετάσεις για όλα τα χρόνια νοσήματα, εύκολα, γρήγορα και δωρεάν».