Ιατρικός Σύλλογος Σάμου: Ο πνιγμός είναι βίαιος θάνατος και απαιτεί νεκροτομή

  • Iatropedia
Σήριαλ έχει γίνει η υπόθεση με το Νοσοκομείο Σάμου που δίνει πιστοποιητικά θανάτου για μετανάστες που έχασαν την ζωή τους στο Αιγαίο με διαδικασίες... fast track, χωρίς νεκροτομή. Παρά τις εξηγήσεις από την διοίκηση του νοσοκομείου που μετέδωσε προ ημερών και το iatropedia, ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου "άδειασε" χθες την διοίκηση του νοσοκομείου με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει, ότι "η διαδικασία που προτείνεται από πλευράς διοίκησης είναι παράνομη και αντιδεοντολογική, ηθικά απαράδεκτη και εκθέτει τη θέση της χώρας και την ιατρική δεοντολογία".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου εφαρμόζει μια διαδικασία κατά την οποία προτείνεται σε συγγενείς των θυμάτων να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν επιθυμούν νεκροτομή και ότι η αιτία του θανάτου ήταν ο πνιγμός και οι ίδιοι ήταν παρόντες σε αυτήν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, ωστόσο, ενημερώνει τους γιατρούς του νησιού, που υποχρεώνονται να υπογράψουν τέτοιου είδους πιστοποιητικά,  ότι ο θάνατος από πνιγμό είναι βίαιος θάνατος και απαιτείται νεκροτομή της σορού.

«Το νομικό δίκαιο σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας και η ιατρική δεοντολογία υποχρεώνουν αυτά τα περιστατικά να υποβάλλονται σε ιατροδικαστική εξέταση» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου και ρωτά τον διοικητή και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου «άν και κατά πόσο υπάρχει σήμερα ανάγκη πρόσληψης Ιατροδικαστή μετά τα τραγικά γεγονότα που έχουν παρουσιαστεί…».