Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Ζητά εφαρμογή του νόμου για την ασφάλεια των αθλουμένων

  • Ρούλα Τσουλέα
ΙΣΑ
Σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις πρέπει να παρευρίσκεται ιατρός και όχι εκτελών χρέη ιατρού, τονίζει ο ΙΣΑ.

Την ανησυχία του για τα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων αθλητών, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Καταγγέλλει ταυτοχρόνως ότι μερικές φορές εκτελούν χρέη ιατρού επιστήμονες άλλων κλάδων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζεται αυστηρά, ο νόμος που διέπει τη λειτουργία των αθλητικών σωματείων και ομάδων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, «έχει περιέλθει στην αντίληψή μας ότι σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν χρέη ιατρού αγώνων, άλλοι επιστημονικοί κλάδοι». Η πρακτική αυτή «αποτελεί παραβίαση του νόμου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αθλητών», προειδοποιεί.

Ο ΙΣΑ εξηγεί ότι «εκ του νόμου προβλέπεται η παρουσία ιατρού αγώνων, σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις». Απαραίτητη είναι ακόμα «η διασφάλιση των μέσων ανάνηψης (απινιδωτές) και η εκπαίδευση του προσωπικού για τη χρησιμοποίησή τους».

Είναι επίσης επιβεβλημένο «για την συμμετοχή σε κάθε άθλημα να προσκομίζεται ιατρική γνωμάτευση», τονίζει. Η γνωμάτευση «θα βεβαιώνει ότι οι αθλούμενοι είναι υγιείς, δεν χρήζουν περαιτέρω ιατρικών εξετάσεων και μπορούν να ασκηθούν».

«Καλούμε τα αθλητικά σωματεία να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όσα προβλέπει ο νόμος για τη διασφάλιση της υγείας των αθλούμενων. Η άθληση είναι προϋπόθεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Θα πρέπει όμως να εφαρμόζονται όλα όσα διασφαλίζουν ότι θα είναι ασφαλείς οι αθλούμενοι όλων των ηλικιών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.