Ιατρικοί Σύλλογοι: Στις κάλπες από το πρωί χιλιάδες γιατροί – Με “ηλεκτρονικό παραβάν” ψηφίζει η Θεσσαλονίκη

  • Γιάννα Σουλάκη
Ιατρικοί Σύλλογοι
Στις κάλπες καλούνται σήμερα Κυριακή (16/10) -αλλά και τη Δευτέρα (17/10) στα μεγάλα αστικά κέντρα- οι έλληνες γιατροί, προκειμένου να εκλέξουν τους νέους εκπροσώπους τους, στους 60 Ιατρικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Περίπου 70.000 είναι οι γιατροί σε όλη τη χώρα, 25.000 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί που ψηφίζουν στην Αθήνα και περίπου 7.500 στη Θεσσαλονίκη.

Δικαίωμα ψήφου, από τους 68.780 γιατρούς που δραστηριοποιούνται συνολικά σε όλη τη χώρα, έχουν μόνο όσοι έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, διευκρινίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Μόνο στην Αττική, στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους 25.000 γιατροί – μέλη του ΙΣΑ. Η εκλογική διαδικασία, θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του Ο.Α.Κ.Α, από τις 7π.μ.εως τις 18.45 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά, να ψηφίσουν ηλεκτρονικά χωρίς φυσική παρουσία.

Να σημειωθεί πως σε όλη τη χώρα η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μόνο την Κυριακή, με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις που θα διεξαχθεί και τη Δευτέρα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μελών του Ιατρικού Συλλόγου.

Στις κάλπες θα υπάρχουν 4 ψηφοδέλτια για τη εκλογή: Διοικητικού Συμβουλίου ΙΣΑ, Πειθαρχικού Συμβουλίου, Εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος καλεί όλους τους γιατρούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ώστε όλος ο κλάδος ενωμένος να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και κυρίως τους νέους:

«Το εκλογικό δικαίωμα δεν είναι απλά υποχρέωση αλλά ανάγκη, ώστε μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε για το επάγγελμά μας, να έχει φωνή το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Στις νέες αρχαιρεσίες θα πρέπει να δοθεί φωνή και σε νέους γιατρούς, καθώς αποτελούν την επόμενη γενιά της ιατρικής μας κοινότητας που θα διατυπώσουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης ιατρικής», αναφέρει.

Μαζική προσέλευση για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους, ζήτησε από τους συναδέλφους του και ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης:

«Καλούμε τους τα γιατρούς της Αθήνας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, για να παραμείνει δυνατή η φωνή του ΙΣΑ. Με ενότητα και ομοψυχία θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επαγγελματική και οικονομική επιβίωση του κλάδου», τόνισε.

O πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας καλεί τους συναδέλφους του να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από ό,τι στις προηγούμενες αρχαιρεσίες όπου έφτασε το 70% ώστε να παραμείνει δυνατή η φωνή του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν Ιατρικοί Σύλλογοι,  όπως στις Κυκλάδες όπου οι εκλογές θα γίνουν και με επιστολική ψήφο, ενώ οι αρχαιρεσίες στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης θα γίνουν μόνο με ηλεκτρονική διαδικασία.

Πρωτοπορεί ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Ψηφοφορία με … smartphone και tablet

Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως στις προηγούμενες εκλογές υπήρχε η δυνατότητα της ψήφου και ηλεκτρονικά και με την παραδοσιακή κάλπη.

Τα χιλιάδες μέλη του θα ψηφίσουν από όπου κι αν βρίσκονται! Το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί και ως τελική ψήφος θα καταχωρηθεί αυτή που υπέβαλε τελευταία. Μπορούν να ψηφίσουν με smart phone, laptop, tablet ή τον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου οποιαδήποτε στιγμή εξυπηρετεί από Κυριακή 9πμ 16/10/2022 ως Δευτέρα 8μμ 17/10/2022.

Ο ΙΣΘ ενημερώνει, επίσης, πως όσοι δεν έχουν λάβει κωδικό ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε «υπολογιστή με παραβάν» στα γραφεία του συλλόγου στην πλατεία Αριστοτέλους 4.

Να σημειωθεί ότι ο εκλογικός κατάλογος έχει 7421 γιατρούς κι αυτοί που θα πάρουν sms είναι 6796. Το δε σύνολο των μελών είναι 9217.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ και με χρήση του συστήματος ΖΕΥΣ.

Όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς του ΑΠΘ, «η ηλεκτρονική ψηφοφορία διασφαλίζει το απόρρητο της ψήφου μέσω τεχνικών κρυπτογράφησης και ανώνυμης μίξης των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων, ενώ δίνει μεγαλύτερη ευελιξία αφού το μέλος μπορεί να ψηφίσει απομακρυσμένα, από οπουδήποτε».

Καθώς οι εκλογές, όμως, είναι μια ευκαιρία για … γιορτή, ο ΙΣΘ -ανεξάρτητα από το χρόνο και το μέσο που θα επιλέξουν οι γιατροί να ψηφίσουν- καλεί όλα τα μέλη του την Κυριακή από 12μμ ως 5μμ στο χώρο μπροστά από τα γραφεία “όπου σε εορταστική ατμόσφαιρα και προσφέροντας κυριακάτικο καφέ θα τιμήσουμε την παράδοση της εκλογικής ατμόσφαιρας, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα δρομολογήσουμε την επόμενη θητεία”.

ΙΣΑ: Οι υποψήφιες παρατάξεις στην Αθήνα

Στις αρχαιρεσίες του ΙΣΑ, συμμετέχουν δέκα παρατάξεις και ένας μεμονωμένος υποψήφιος.

Ειδικότερα:

1. Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών

2. Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο – ΔΗ.Κ.Ι. – Ι.Σ.Α.

3. Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση Α.Ι.Κ.

4. Ανεξάρτητο Κίνημα Ιατρών ΙΣΑ

5. Ανεξάρτητοι Υποψήφιοι ΠΙΣ

6. Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση -ΔΗ.ΠΑ.Κ

7. Ελεύθερα Σκεπτόμενοι Ιατροί (ΕΛΕΥ.Σ.Ι.)

8. Ενωτικό Κίνημα Για την Ανατροπή

9. Κίνημα Ιατρών-Κίνημα Νέων Ιατρών (ΚΙΝΙ)

10. Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση ΠΑΣΚ Ιατρών – Συνεργαζόμενοι

11. Μεμονωμένος Υποψήφιος

ΙΣΘ: Οι υποψήφιες παρατάξεις στη Θεσσαλονίκη

Έξι παρατάξεις διεκδικούν τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στις σημερινές και αυριανές αρχαιρεσίες του.

Αυτές είναι οι:

  1. Ενότητα Συνεργασία – Νέα Ιατρική Κίνηση (ΕΝΟΣΥ-ΝΙΚΙ)
  2. Ιατρική Σύμπνοια
  3. Προοδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών
  4. Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση
  5. Προοδευτική Πρωτοβουλία Ιατρών Θεσσαλονίκης
  6. Ελεύθερα Σκεπτόμενοι Ιατροί -ΕΛΕΥ.Σ.Ι.

Να σημειωθεί πως στις εκλογές αυτές υπάρχουν 15 Ιατρικοί Σύλλογοι όπου ο υποψήφιος Πρόεδρος διεκδικεί για 1η φορά τη θέση, ενώ σε 19 Ιατρικούς Συλλόγους ο υποψήφιος Πρόεδρος διεκδικεί την επανεκλογή του για 2η φορά.