Ιατρεία Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών ιδρύονται σε 5 νοσοκομείο- Αφού γερνάμε ως λαός, ας έχουμε φροντίδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Και το όνομα αυτών «Ιατρεία Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών». Σκοπός τους να παρέχουν διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με όλες τις μορφές άνοιας. Κι όπως εξελίσσεται το δημογραφικό στην Ελλάδα, τα ιατρεία αυτά πρέπει να αναπτυχθούν και να γίνουν πολύ περισσότερα για να σηκώσουν το βάρος ενός λαού που όσο πάει μεγαλώνει...

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα πρώτα 5 ιατρεία θα αρχίσουν να λειτουργούν στο Αιγινήτειο, στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο Καβάλας, στο νοσοκομείο Άρτας και στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Θα υπάγονται δε στα νευρολογικά – ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων αυτών. Η ίδρυση των Ιατρείων θα χρηματοδοτηθεί από προγράμματα του ΕΣΠΑ, με συνολικά 450.000 ευρώ (90.000 ανά Ιατρείο). Η χρηματοδότηση διαρκεί 18 μήνες και στη συνέχεια τα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Προβλέπεται συνεργασία των 5 ιατρείων με μη κερδοσκοπικές εταιρίες, με τις επιστημονικές εταιρείες και τα  ιδρύματα που ασχολούνται με την Νόσο Αλτσχάϊμερ, και βέβαια θα είναι διασυνδεόμενα με τις ΤΟΜΥ.

Τα νοσοκομεία στα οποία θα ξεκινήσει το εγχείρημα καλούνται ήδη να εξασφαλίσουν χώρους κάνοντας τον απαραίτητο σχεδιασμό και τροποποιήσεις.

Ως προς την στελέχωση, είναι κι αυτή ένα σοβαρό θέμα

Η στελέχωση των ιατρείων αυτών με τουλάχιστον 1 νευρολόγο, 1 ψυχολόγο και 1 νοσηλευτή ή και κοινωνικό λειτουργό είναι το ελάχιστο για την λειτουργία τους. Ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος θα πρέπει να έχουν ειδίκευση σχετική με την άνοια (ψυχογηριατρική, γηριατρική Νευρολογία, συμπεριφορική νευρολογία, Νευροψυχιατρική), αλλιώς θα εκπαιδευτούν σε ειδικό κέντρο πριν αναλάβουν καθήκοντα.  Πάντως η απόφαση δεν διευκρινίζει αν θα υπάρξουν ειδικές προσλήψεις για τα Ιατρεία Μνήμης ή αν η στελέχωση θα καλυφθεί «εκ των ενόντων».

Το προσωπικό θα είναι επιφορτισμένο και με καθήκοντα εκπαίδευσης των υπόλοιπων επαγγελματικών Υγείας.

Η ίδρυση των Ιατρείων Μνήμης θα χρηματοδοτηθεί από προγράμματα του ΕΣΠΑ, με συνολικά 450.000 ευρω (90.000 ανά Ιατρείο). Η χρηματοδότηση διαρκεί 18 μήνες και στη συνέχεια τα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Η σχετική απόφαση ίδρυσης, δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας των Ιατρείων.

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήµερα από άνοια και ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί  στο µέλλον.