Ιάσονας Φωτήλας: Πλήρης υποκρισία από τον υπουργό Υγείας για την κατάσταση στη Μόρια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην υγειονομική βόμβα της Μόριας αναφέρθηκε με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Φωτήλας επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας και οι εποπτευόμενοι φορείς του δεν έχουν προβεί σε καμιά ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Μόρια, που αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας – κάτι που τόνισαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημοσίας Υγείας της ΠΕ Λέσβου χαρακτηρίζοντας τον καταυλισμό ως «ακατάλληλο χώρο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον». Ο δε υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν επέτρεψαν «να μετατραπεί το προσφυγικό πρόβλημα σε πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Στην μόνη ενέργεια του υπουργείου Υγείας που αναφέρθηκε ήταν οι προσλήψεις με το πρόγραμμα «PHILOS» – κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Φωτήλα αφού το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί έναν απίστευτα ρουσφετολογικό μηχανισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (ακόμη και προσλήψεων συγγενικών τους προσώπων) που στήθηκε στην πλάτη απελπισμένων ανθρώπων.

Είπαν συγκεκριμένα για το θέμα:

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Κύριε Υπουργέ,

Οι εικόνες των οποίων εγώ προσωπικά έγινα μάρτυρας – ιδίοις όμμασι – κατά την επίσκεψή μου με το υπόλοιπο κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας στον καταυλισμό στη Μόρια αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως και αυτές που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και βλέπει όλος ο κόσμος σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, είναι πραγματικά εικόνες ντροπής που διασύρουν τη χώρα διεθνώς. Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, σας καταγγέλλουν για το κολαστήριο που έχετε δημιουργήσει στοιβάζοντας πάνω από δέκα χιλιάδες ψυχές σε υποδομές τρεισήμισι χιλιάδων με δική σας ευθύνη.

Θα καταθέσω τα σχετικά έγγραφα όπου πέρα των άθλιων συνθηκών η Οργάνωση σας λέει ότι, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχετε πάρει από την Ευρώπη για τη σίτιση και τη στέγαση των προσφύγων, μερικοί εξ αυτών δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαΐ να φάνε.

Εσείς, που ομνύατε στον ανθρωπισμό και στην αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έχετε αφήσει κυριολεκτικά στο έλεος του θεού πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριφερόμενοι με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας.

Τα περιστατικά βιασμών και οι απόπειρες αυτοκτονίας – που καταθέτω με έγγραφα στη Βουλή και επισημαίνουν τα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης – δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την εγκληματική αυτή πολιτική του δήθεν ανθρωπισμού. Και βέβαια κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει μία συγγνώμη – παρά ως συνήθως, αυτό είναι το μόνιμο χαρακτηριστικό – ρίχνετε την ευθύνη σε όλους τους άλλους πλην της κυβέρνησης. Φταίει ο Όρμπαν, φταίει η Ευρώπη, φταίει η Τουρκία, φταίει ο Άδωνις Γεωργιάδης και δεν ξέρω ποιος άλλος μπορεί να φταίει. Εσείς, πάντως, τα έχετε κάνει όλα καλά. Κανείς δεν έχει να πει τίποτα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, αναρωτιέμαι, που βρίσκει χρόνο να κάνει δηλώσεις συμπάθειας για τον κ. Ξηρό, για αυτές τις εικόνες ντροπής δεν έχει χρόνο να πει κάτι;

Κύριε Υπουργέ,

Καθημερινά η χώρα διασύρεται συνεχώς και τόσο οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις όσο και η ίδια η κοινωνία απαιτούν απαντήσεις συγκεκριμένες για τα ζητήματα δημόσιας υγείας που έχουν προκύψει στον εν θέματι καταυλισμό στο νησί της Λέσβου.

Ο καταυλισμός στη Μόρια, μετά από γνωμοδότηση και της Διεύθυνσης Δημοσίας Υγείας της ΠΕ Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης, χαρακτηρίστηκε ως «ακατάλληλος χώρος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον». Ενδεικτικά αναφέρω τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φαινόμενα που επισημαίνονται, όπως των ανεξέλεγκτων λυμάτων, της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητας, του συγχρωτισμού, της έντονης δυσοσμίας, τα αποχωρητήρια, τα διάσπαρτα απορρίμματα.

Επειδή, λοιπόν, βασική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας του πληθυσμού μέσω προγραμματισμού και υλοποίησης ανάλογων πολιτικών μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου, απαντήστε μου, σας παρακαλώ, στα επόμενα ερωτήματα:

Πρώτον, έχει προβεί το Υπουργείο Υγείας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βάσει του προεδρικού διατάγματος 121/2017, σε σχετικές ενέργειες μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης στις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα; Εάν ναι, ποιες εισηγήσεις έχει υποβάλει και ποιες διοικητικές πράξεις εξέδωσε (αποφάσεις, εγκυκλίους, οδηγίες, ΚΥΑ); Έχει συναγάγει συγκεκριμένα συμπεράσματα; Αν ναι, ποια είναι; Αν όχι, για ποιον λόγο δεν το έκανε;

Δεύτερον, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, προέβη σε διερεύνηση τυχόν παραλείψεων, παραβάσεων και λαθών που προβλέπονται από τον οργανισμό του Υπουργείου Υγείας;

Τρίτον το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, στο οποίο προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ο πλέον αρμόδιος για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, και που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο για τη δημόσια υγεία συνεδριάζοντας σε έκτακτες περιπτώσεις κρίσης, όπως αυτή, συνεδρίασε, γνωμοδότησε; Και αν ναι, σε ποιες σχετικές ενέργειες έχει προβεί έως τώρα στην περίπτωση της Μόριας;

Τέταρτον, το ΕΚΕΠΥ, επίσης, ποιες δράσεις και ποιες παρεμβάσεις υλοποίησε σχετικές με την κατάσταση εκτάκτων αναγκών που αφορούν στη δημόσια υγεία, ώστε να εκπληρώσει την αποστολή του προεδρικού διατάγματος;

Και τέλος, πέμπτο, το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχει την κατ’ εξοχήν ευθύνη για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσημάτων μεταδιδόμενων ή μη, ποιες οδηγίες εξέδωσε σχετικά με τους άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισής τους; Για παράδειγμα, αναφυόμενα νοσήματα, οξέα, λοιμώδη, χρόνια, ιογενή, ελονοσία, δερματικά- όλα αυτά λόγω και της κακής σίτισης – γαστρεντερίτιδες;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ:

Αγαπητέ συνάδελφε,

Κατ’ αρχήν, δεν θα αμφισβητήσω τη βασιμότητα της κριτικής η οποία ασκείται και από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και από άλλους παρατηρητές και από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας ειδικά στην περιοχή της Μόριας.

Αυτό είναι, κατά την άποψή μας, το μείζον πρόβλημα και αυτή είναι η μεγάλη προτεραιότητα: η αποσυμφόρηση και της Λέσβου αλλά και των άλλων νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου που είναι πύλες εισόδου. Αυτός ο υπερπληθυσμός προσφύγων στη περιοχή έχει δημιουργήσει αυτή την πραγματική αντικειμενική δυσκολία, να έχουν αυτοί οι άνθρωποι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας.

Για να είμαστε, λοιπόν, πολύ σαφείς, το να εγκαλείτε τώρα για έλλειψη ευαισθησίας, καθώς και το να εμφανίζεστε ως υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων, κατά την άποψή μου, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Αυτό το οποίο είναι πραγματικότητα είναι ότι έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2017 κατά 24% η μεταναστατευτική ροή, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Λέσβου.

Φτάσαμε κάποια στιγμή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να έχουμε σχεδόν εννιάμισι, δέκα χιλιάδες ανθρώπους στο ΚΥΤ της Μόριας, όταν η χωρητικότητά του είναι στο ένα τρίτο και, βεβαίως, με τις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν στην κινητοποίηση της διαδικασίας διακρίβωσης ευαλωτότητας και μεταφοράς όσων είναι ευάλωτων από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε συνδυασμό και με την αύξηση των ροών αυτή την περίοδο από τον Έβρο.

Θυμίζω ότι μέσα στο 2018 έχουμε δεκατρείς χιλιάδες αφίξεις από τον Έβρο προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κατά τεκμήριο ενσωματώνονται στα κέντρα φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας και της ενδοχώρας, όπου οφείλουν να κατευθύνονται σιγά-σιγά οι άνθρωποι που έχουν ευαλωτότητα και μετακινούνται από τα νησιά. Αυτό έχει δημιουργήσει τη σημερινή ασφυξία από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού και τα συνοδά προβλήματα.

Παρά, όμως, τα προβλήματα αυτά, επειδή ακριβώς, αγαπητέ συνάδελφε, υπήρξε πρόνοια να υπάρχουν μέτρα αυξημένης εποπτείας, πρόληψης και αποτροπής κινδύνων για τη δημόσια υγεία, αυτή την περίοδο δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό πρόβλημα σε πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Νομίζω ότι και η προσπάθεια που κάνει και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ακριβώς να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Η υγειονομική παρουσία στο συγκεκριμένο ΚΥΤ είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική με εξαίρεση τους γιατρούς και τους διαπολιτισμικούς διαμεσολαβητές.

Σας αναφέρω ότι σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας υπηρετούν δυο γιατροί από το ειδικό πρόγραμμα «PHILOS» του ΚΕΕΛΠΝΟ – συνολικά τριάντα τρία άτομα -, δεκατρείς νοσηλεύτριες, τέσσερις ψυχολόγοι, εννιά κοινωνικοί λειτουργοί, μία μαία, μία επισκέπτρια υγείας και τρεις διαμεσολαβητές. Αυτές τις μέρες η συγκεκριμένη δομή έχει ενισχυθεί και με δυο στρατιωτικούς γιατρούς στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επάρκεια τις αυξημένες ανάγκες λόγω του υπερπληθυσμού.

Νομίζω ότι τώρα είμαστε σε μια μεταβατική φάση. Έληξε το προηγούμενο πρόγραμμα. Υπάρχει μια νέα πρόσκληση, μια νέα προκήρυξη για περίπου χίλια πεντακόσια άτομα για όλη την Ελλάδα με μια πρόνοια να υπάρχει σε κάθε δομή ανοικτής φιλοξενίας και σε κάθε ΚΥΤ ένας υγειονομικός πυρήνας, ο οποίος θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα κάνει ένα triage, μια διαλογή των περιστατικών που έχουν επείγουσα ανάγκη και θα μπορεί να οργανώσει την διακομιδή των περιστατικών που έχουν αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας στις όμορες δημόσιες δομές. Επίσης, έχουμε προβλέψει μια πολύ σημαντική ενίσχυση και με ιατρικό και με λοιπό προσωπικό και των όμορων δημόσιων δομών, δηλαδή των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων στη περιοχή.

Και ταυτόχρονα θέλουμε μέσα από το προσωπικό αυτό, με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο που έχουμε φτιάξει με τις οδηγίες και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, να υπάρχει μια αξιόπιστη διακρίβωση της ευαλωτότητας αυτών των ανθρώπων και στη συνέχεια αυτοί που πραγματικά κρίνονται ευάλωτοι να μπορούν να προωθούνται στην ενδοχώρα.

Αυτή είναι η στρατηγική μας. Η στρατηγική είναι αποσυμφόρηση των νησιών. Υπάρχει το πλάνο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι μέσα στον Νοέμβρη θα υπάρξει μία σημαντική βελτίωση σε αυτό το επίπεδο και θυμίζω ότι ήδη έχουν μετακινηθεί τρεις χιλιάδες άνθρωποι από τη Μόρια και αυτή τη στιγμή είναι επτά χιλιάδες επτακόσιοι οι άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν σε αυτόν τον καταυλισμό.

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Μου απαντήσατε και μου είπατε ότι φταίει για όλα αυτά το ότι είναι πάρα πολλοί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι απάντηση που περίμενα από έναν Υπουργό. Η δουλειά σας δεν είναι να διαπιστώνετε ούτε να μου αιτιολογείτε. Η δουλειά σας είναι να δίνετε λύσεις στα προβλήματα.

Σας ρώτησα συγκεκριμένα τι έκανε το Υπουργείο και συγκεκριμένα οι εποπτευόμενοι φορείς. Τι έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, το έκανε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, τι έκανε το ΕΚΕΠΥ, τι έκανε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Είναι συγκεκριμένοι φορείς που έχουν αρμοδιότητες σχετικά με κρίσεις. Δεν μου είπατε τίποτα και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσατε να μου πείτε τίποτα.

Η αλήθεια είναι ότι η ερώτησή μου ήταν ρητορική, διότι εγώ ξέρω ότι δεν έχετε κάνει τίποτα. Και καλά, εγώ που τα λέω, είμαι κακός, αντιπολιτευτικός και δεν ξέρω τι άλλο, τα βλέπω όλα μαύρα. Αλλά εσείς, κύριε Υπουργέ και ο Αναπληρωτής σας, που είστε ιατροί – ιατροί ξαναλέω, πέρα από μέλη της κυβέρνησης – οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου σας, που είναι ιατροί, είστε στ’ αλήθεια ευχαριστημένοι; Είστε στ’ αλήθεια υπερήφανοι από αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, στη Σάμο, στη Χίο; Και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στοιβάζονται κυριολεκτικά πάνω από 20.000 άνθρωποι σε υποδομές που μπορούν να αντέξουν λιγότερους από τους μισούς. Η δε ελάφρυνση, που εξήγγειλε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ξέρουμε πόσο καιρό θα κάνει και πότε θα δώσει πραγματικά αποτελέσματα.

Τώρα, όμως, επειδή μιλήσατε για τις εκατοντάδες προσλήψεις που γίνονται μέσα από το πρόγραμμα «PHILOS» και αφορούν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στις δομές φιλοξενίας. Κατ’ αρχάς, κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι προσπαθώ να δείχνω διάθεση συνεννόησης, ειδικά σε ζητήματα υγείας, όπως για παράδειγμα στο φάρμακο και στη διακομματική επιτροπή. Εδώ, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω.

Στο ζήτημα του «PHILOS» δεν διστάσατε, κύριε Υπουργέ, να στήσετε έναν απίστευτα ρουσφετολογικό μηχανισμό στην πλάτη απελπισμένων ανθρώπων, για να προσλάβετε τους δικούς σας ανθρώπους και αφήστε τώρα αυτά τα περί εποπτείας του ΑΣΕΠ στον διαγωνισμό. Όλοι γνωρίζουμε πώς έγιναν αυτές οι προσλήψεις με τις γνωστές τριμελείς επιτροπές – για να ακούει κιόλας κι ο κόσμος και να καταλαβαίνει. Διότι αν τον κάνει ο ΑΣΕΠ έναν διαγωνισμό σημαίνει ότι θέτει και τα κριτήρια. Αυτό που έχουμε εποπτεία ΑΣΕΠ σημαίνει ότι εσείς θα τα θέσετε τα κριτήρια. Θα πείτε ότι εγώ θέλω έναν ξανθό, μουστακαλή, 1,60 και ο ΑΣΕΠ απλά θα πρέπει να πει ότι αυτός που κέρδισε είναι ξανθός, μουστακαλής και 1,60. Αυτή είναι η εποπτεία του ΑΣΕΠ, κύριε Υπουργέ.

Θέλετε να σας δώσω ένα παράδειγμα; Την αδελφή εν ενεργεία Υπουργού, η οποία προσελήφθη με το πρόγραμμα «PHILOS» και έμεινε στο γραφειάκι της, δεν πήγε στη Μόρια, αναισθησιολόγος. Τι θα πήγαινε να κάνει αναισθησιολόγος άνθρωπος στη Μόρια; Και προλάβατε, πριν λήξει η σύμβασή της με το πρόγραμμα – μη μείνει και μια μέρα ξεκρέμαστη από το γραφείο της στον τέταρτο όροφο – να βγάλετε Υπουργική Απόφαση ακριβώς την ημέρα που έληγε η σύμβαση με το «PHILOS» και την κάνατε σύμβουλο του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν φτάνει, δηλαδή, που βγάλατε μισθό για τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, του προσφέρετε και συμβούλους.

Και γνωρίζετε ότι και εδώ και έναν χρόνο υπάρχει καταγγελία από τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, την οποία θα καταθέσω στη Βουλή με τα σχετικά δημοσιεύματα. Στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, τη γνωστή κ. Παπασπύρου -ξέρουμε ποια είναι- που όλως περιέργως εδώ σιωπά, αλλά και στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τη Διαχείριση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «PHILOS» και τα γνωστά 20 εκατομμύρια που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό, αλλά διατέθηκαν για ρουσφετολογικές προσλήψεις. Μάλιστα, και η ενιαία επιχορήγηση, αυτή που μας είπατε τώρα, τα 50 εκατομμύρια, φαίνεται ότι δεν θα διατεθεί για τις ανάγκες του προσφυγικού και του hotspot, αλλά τα χρήματα θα δοθούν για την πρόσληψη συμβασιούχων κάθε ειδικότητας για εξήντα πέντε τουλάχιστον διαφορετικές δομές και όχι μόνο για τα hotspots.

Είδατε στη σχετική επιστολή του Ευρωπαίου Επίτροπου κ. Αβραμόπουλου – ορίστε, σας δίνω και το σχετικό έγγραφο – τι λέει για τις αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεως στο πρόγραμμα «PHILOS» καθώς και για τον απαράδεκτο σχεδιασμό του, που προβλέπει ανανέωση συμβάσεων, με λεφτά μάλιστα του κρατικού προϋπολογισμού. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά.

Πώς απαντάτε, κύριε Υπουργέ, σε όλες αυτές τις καταγγελίες; Πείτε μας, επιτέλους, ποιες άλλες ενέργειες θα κάνετε, προκειμένου να τελειώσει αυτή η κατάσταση, αυτή η εικόνα ντροπής που διασύρει τη χώρα διεθνώς σε όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ:

Κύριε συνάδελφε,

Νομίζω ότι με τη δευτερολογία σας αποκαλύφθηκε απολύτως η υποκρισία αυτής της ερώτησης. Η απόλυτη υποκρισία αυτής της ερώτησης. Ένας πολιτικός χώρος, οι άνθρωποι του οποίου χρησιμοποιούν την πιο μισαλλόδοξη και αντιμεταναστευτική ρητορεία, οι άνθρωποι του οποίου μιλούν για λαθρομετανάστες, οι άνθρωποι του οποίου πυροδοτούν εκδηλώσεις ξενοφοβικές, μισαλλόδοξες και ρατσιστικές ανά την Ελλάδα, νομίζω ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να μην προκαλεί με τέτοιου τύπου ερωτήσεις.

Καρφάκι δεν σας καίγεται, αγαπητέ μου συνάδελφε, για την αξιοπρέπεια των προσφύγων και για την υγεία τους! Το μόνο που σας νοιάζει είναι τα ψηφαλάκια της ακροδεξιάς. Γι’ αυτά κόπτεσθε και εκεί στοχεύουν αυτές οι παρεμβάσεις.

Εμείς, λοιπόν, παρά τα προβλήματα και παρά τη χρεοκοπία της χώρας, διαχειριστήκαμε την αιχμή μιας τεράστιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, πρωτοφανούς για τα μεταπολεμικά χρονικά στην Ευρώπη. Είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει σαφέστατα τις αντοχές μια μεμονωμένης χώρας και γι’ αυτό ζητούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αλλαγή των κανονισμών γύρω από το άσυλο.

Επιτρέψτε μου να πω – το ξαναλέω και προκαλώ να υπάρξει αντίλογος – ότι δεν υπήρξε κανένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας εξαιτίας του προσφυγικού. Δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα ιλαράς. Από τα τρεις χιλιάδες πεντακόσια κρούσματα που παρατηρήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα ιλαράς στο ΚΥΤ της Μόριας, επειδή ακριβώς είχαν γίνει οι κατάλληλοι εμβολιασμοί.

Επειδή λέτε «τι κάνατε;», αγαπητέ συνάδελφε, είχαν γίνει τριάντα πέντε χιλιάδες εμβολιασμοί το 2017 και ήδη μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έχουν γίνει έντεκα χιλιάδες με τη συνεργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Υπήρξε επιδημιολογική επιτήρηση. Όταν υπήρχαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας, άλλων λοιμωδών νοσημάτων και σποραδικά κάποια κρούσματα φυματίωσης, υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση, περιορισμός των κρουσμάτων και δεν υπήρξε διασπορά ούτε στον προσφυγικό πληθυσμό ούτε φυσικά στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής.

Δυσκολίες και προβλήματα, προφανώς, υπάρχουν και τα αναγνώρισα εξ αρχής. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι υπάρχει κίνδυνος, όπως αυτός τον οποίο επαναλαμβάνετε. Αυτή η ιστορία της υγειονομικής βόμβας έχει καταντήσει ανέκδοτο. Τρία χρόνια ακούμε ότι θα ενεργοποιηθεί υγειονομική βόμβα και δεν ενεργοποιείται, ακριβώς επειδή υπάρχει οργανωμένη πολιτεία, επειδή υπάρχουν επιστημονικοί φορείς που παρακολουθούν τα θέματα, επειδή υπάρχουν επιστήμονες που συνεισφέρουν με τη γνώση τους στην αντιμετώπισή τους.

Με το να λέτε ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνονται για να πάνε στα ΚΥΤ και στα νησιά και στην ενδοχώρα, για να πάνε στα ΠΡΟΚΕΚΑ, όπου έχουμε διοικητικά κρατούμενους μετανάστες και να προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι προσπάθεια κομματικής άλωσης και προσπάθεια δημιουργίας πελατειακών σχέσεων πραγματικά προσβάλλετε την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων και τη νοημοσύνη τους.

Κάνουμε «αμάν» να ενισχύσουμε αυτή την περίοδο με κίνητρα την προσέλκυση ιδιαίτερα ιατρών όπου υπάρχει πρόβλημα και διαπολιτισμικών διερμηνέων, κάνουμε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε την κρατική φροντίδα και να υπάρχει συνέργεια και προφανώς ένα πλαίσιο αποτελεσματικής συνεργασίας με τις υπόλοιπες μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάνουμε προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε τους υγειονομικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών και να συνεισφέρουν και εσείς όλο αυτό το πράγμα το μεταχειρίζεστε με έναν χυδαίο, αντιπολιτευτικό και λαϊκίστικο τρόπο, ακριβώς, όπως είπα και πριν, στοχεύοντας στα ψηφαλάκια της ακροδεξιάς.