Ιάσων Φωτήλας: «Προβληματικές υπουργικές τροπολογίες σε κύρωση δωρεών»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τη μη σωστή νομοθέτηση μέσω προβληματικών Υπουργικών τροπολογιών σε νομοσχέδιο που αφορά σε κύρωση δωρεών επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την κύρωση των δωρεών Μαλινάκη στα Χανιά για τη δημιουργία Ψυχιατρικής Πτέρυγας και αξιοποίησης υπολοίπου δωρεάς του ιδρύματος Βεργωτή στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς.

Ο κ. Φωτήλας εξέφρασε καταρχάς τη βαθιά οδύνη του για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι και στη Ραφήνα Αττικής και τόνισε την συγκλονιστική κινητοποίηση του κόσμου για την ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας. Στη συνέχεια εξέφρασε την υποστήριξή του στην κύρωση των δωρεών του νομοσχεδίου.

Επισήμανε για τη δωρεά Μαλινάκη το αναπάντητο των ερωτημάτων που τέθηκαν στον κ. Πολάκη για τη σύσταση της σχετικής Επιτροπής που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου αλλά είδε θετικά την διάθεση του κ. Ξανθού να επαναπροκηρύξει τις θέσεις για ιατρούς στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς, και ειδικά στη ΜΕΘ, που ενώ έχει φτιαχτεί από τη δωρεά δεν λειτουργεί ακόμα.

Για τις Υπουργικές τροπολογίες επισήμανε αρχικά ότι υπάρχουν ανάμεικτες θετικές και αρνητικές διατάξεις που δεν βοηθούν στην δυνατότητα υπερψήφισης μερικών εξ αυτών.

Εξέφρασε συγκεκριμένα την αντίθεσή του στην τροπολογία που καταργεί ουσιαστικά την Ανεξάρτητη Αρχή για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την τροπολογία για το καθεστώς απασχόλησης των μελών Δ.Σ. της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ) όπως επίσης και στην τροπολογία που επεκτείνει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας διασωστών και προσωπικού υγείας για την υποστήριξη των προσφύγων.

Εκεί αναγνώρισε πως υπάρχουν σχετικές ανάγκες αλλά αυτές καλύπτονται κατά τρόπο αδιαφανή χωρίς έγκριση αντίστοιχων επιτροπών και φτιάχνουν τη βάση για νέες γενιές συμβασιούχων.

Τέλος, ο κ. Φωτήλας δήλωσε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει παρών στην τροπολογία για τη ρύθμιση του ωραρίου των φαρμακείων καθώς ναι μεν ορθώς ρυθμίζονται ζητήματα για το ωράριο που η ίδια η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει στο πρόσφατο παρελθόν αλλά δεν μπορεί με άλλη διάταξη της τροπολογίας κάποιος χρόνια πάσχοντας να αναγκάζεται να περιμένει στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να προμηθευτεί τις συνταγογραφούμενες από ιατρούς ναρκωτικές ουσίες που χρειάζεται.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας: