Ιάσων Φωτήλας: «Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φαρμάκων;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στη σημαντική έλλειψη δεκάδων σκευασμάτων από την αγορά αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και ο τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να εξοπλίζονται με υπομονή και επιμονή προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφηθεί και κάποιες φορές επισκέπτονται και πάλι τον ιατρό τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει διαφορετικό σκεύασμα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Πάτρα η κατάσταση έχει πραγματικά εκτραπεί και πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση ένας αγώνας για την εύρεση ενός άλλου «κρυμμένου θησαυρού». Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων όλων των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και για ποιο λόγο παρατηρείται αύξηση ελλείψεων των σχετικών φαρμάκων σε σχέση με το 2015.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναδεικνύουν και πάλι το πρόβλημα της σημαντικής έλλειψης δεκάδων σκευασμάτων από την αγορά – με ορισμένα να βρίσκονται σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να εξοπλίζονται με υπομονή και επιμονή προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφηθεί. Φυσικά κάποιες φορές είναι αναγκασμένοι να επισκεφθούν και πάλι το ιατρό τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει διαφορετικό αυτή τη φορά σκεύασμα.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με καταγγελίες, φαίνεται ότι είναι περιοδικό και ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση έξαρσης. Στην Πάτρα η κατάσταση έχει πραγματικά εκτραπεί και πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση ένας αγώνας για την εύρεση ενός άλλου «κρυμμένου θησαυρού». Υπό αυτό το πρίσμα ασκείται ιδιαίτερα σημαντική ψυχολογική πίεση στους ασθενείς με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους αλλά και τις επιπτώσεις που ενέχει στην ίδια την αγωγή που λαμβάνουν.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες ακριβώς έχετε προβεί μέχρι σήμερα για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων όλων των φαρμάκων στην ελληνική αγορά;
2. Παρατηρείται αύξηση ελλείψεων των σχετικών φαρμάκων σε σχέση με το 2015; Αν ναι, που εστιάζονται οι εν λόγω διαφορές και σε ποιες κατηγορίες φαρμάκων;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας