Ιάσων Φωτήλας: Επιβεβαιώθηκα για Siemens και ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Απάντηση του Ιάσονα Φωτήλα, αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, στο υπουργείο Υγείας σχετικά με το σκάνδαλο της έμμεσης «απευθείας ανάθεση έργου» στη SIEMENS από το ΚΕΕΛΠΝΟ τιτλοφορείται «Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη και έχουν το θράσος να μιλάνε!»... Στην απάντηση του ΥΥΚΑ πάντως γίνονται αναφορές για ψεύδη.

Δύο μέρες μετά την καταγγελία μου για την έλλειψη αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του ιού HIV/AIDS και την αγορά μέσω έμμεσης «απευθείας ανάθεσης» από την SIEMENS σχετικών, το υπουργείο Υγείας απάντησε. Και ο κ. Φωτήλας νιώθει δικαιωμένος καθώς επιβεβαιώνουνε επί της ουσίας λεγόμενά του…

Συγκεκριμένα:

1. Το υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι το 2012 είχε προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος μάλιστα είχε φθάσει στα τέλη του 2014 στο πιο ώριμο σημείο να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές που είχαν κάνει οι εταιρείες, και αποδεικνύει την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας!

Ένας καθόλα διαφανής δημόσιος διαγωνισμός που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ματαίωσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με εισήγηση της κυρίας Φλαμπουράρη, μέλους του ΔΣ μέχρι σήμερα και επί τότε προεδρίας του κ. Γιαννόπουλου (επιλογή των κ. Καμμένου και Κουρουμπλή τότε!). Το Υπουργείο επίσης παραδέχεται πως από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχτεί κανένας νέος διαγωνισμός 1. όπως τους επιτάσσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Προμήθειες

2. Τα τρία χρόνια 2012-2015 το υπουργείο παραδέχεται ότι οι προμήθειες γίνονταν από όλες τις εταιρείες. Το 2016 γίνονταν μόνο από τη SIEMENS. Το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως έχει μπει από το Δεκέμβριο του 2015 στο δημόσιο λογιστικό. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να προχωρεί πια σε απευθείας αναθέσεις έργου.

Το αντίθετο όμως κάνει ακόμα. Κάνει δηλαδή έμμεσα «απευθείας ανάθεση» το 2016 και μάλιστα στη SIEMENS! Πάνω από 400.000 ευρώ «χορηγία» μόνο για ένα έτος στην εταιρεία λέει το Υπουργείο ότι πλήρωσαν στη SIEMENS οι κ.κ Ξανθός και Πολάκης! Θαυμάστε ηθικό πλεονέκτημα!

Κέντρα αναφοράς

3. Το υπουργείο στην απάντησή του ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στα Κέντρα Αναφοράς για τις εξετάσεις για το AIDS λες και αυτά δεν είναι διασυνδεμένα με το ΚΕΕΛΠΝΟ! Οι διαστάσεις μάλιστα που έχουν λάβει οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια για εξετάσεις των οροθετικών αφορούν πλέον στο σύνολο των ανθρώπων αυτών, τόσο για νέες διαγνώσεις όσο και για την παρακολούθηση των ήδη διαγνωσμένων στις Μονάδες Λοιμώξεων.

Τέτοιες ελλείψεις συμβαίνουν για πρώτη φορά και είναι αποκλειστική ευθύνη των Υπουργών Υγείας κ.κ. Ξανθού και Πολάκη! Τους πιάσαμε δηλαδή με τη γίδα στην πλάτη να κάνουν απευθείας αναθέσεις στη SIEMENS πάνω από 400.000 ευρώ ανά χρόνο και να παρανομούν χωρίς ανοιχτούς διαγωνισμούς και αυτοί έχουν το θράσος να μας μιλάνε! Είμαστε μόνο στην αρχή και ξαναλέω ότι η δικαιοσύνη έχει πολλή δουλειά μπροστά της…

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση του ΥΥΚΑ στον κ. Φωτήλα:

Προφανώς η σκιά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέφτει πολύ βαριά πάνω στη σκιώδη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η υγρασία του σκιερού περιβάλλοντος να επηρεάζει την πνευματική διαύγεια των στελεχών της, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι εξωγήινοι του Υμηττού, οι τροχονομίες σε ρέματα και εσχάτως η καταγγελία του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, κου Φωτήλα, στη Βουλή, για διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη Siemens. Βγάλ’ τη σκούφια σου και βάρα μας, λέει ο θυμόσοφος λαός κε Φωτήλα.

Ψεύδη

Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, για μια ακόμη φορά θα παρατεθούν αδιάσειστα στοιχεία και θα αποδειχτεί ότι όσες φορές η Νέα Δημοκρατία και η μιντιακή διαπλοκή επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση με ψεύδη, στην ουσία πυροβολούν τα πόδια τους.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2012, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και προεδρίας κας Κρεμαστινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την «προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων για τον ποσοτικό προσδιορισμό του ιού HIV-AIDS με συνοδό εξοπλισμό» με κριτήριο κατακύρωσης «την πλέον συμφέρουσα προσφορά» και προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.000.000 € ανά έτος + ΦΠΑ. (ΑΔΑ: ΒΟΖ2469ΗΜΛ-Υ7Γ). Ο διαγωνισμός προέβλεπε:

Διάρκεια σύμβασης: Ένα (1) έτος με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης.

Και αφορούσε σε:

15.000 εξετάσεις ανίχνευσης ΗIV (μέτρηση ιικού φορτίου)/έτος
1.800 εξετάσεις ανίχνευσης αντοχής σε HIV-1 αντιρετροϊκά φάρμακα/έτος
Μίσθωση συνοδού εξοπλισμού συνολικά 60.000 Ευρώ για ένα έτος!

Όλες οι υποψήφιες εταιρείες προσέβαλλαν με διαδοχικές ενστάσεις τις άλλες υποψήφιες. Μία, μάλιστα, εξ αυτών διεκδίκησε τη δικαίωσή της έως τον Άρειο Πάγο. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων και το διάστημα μέχρις ότου τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επίπονα και χρονοβόρα, ξεπερνώντας τα τρία (3) χρόνια. Τα 3 αυτά χρόνια, κε Φωτήλα, δεν κυβερνούσε η παρούσα κυβέρνηση και υπουργοί Υγείας ΔΕΝ ήταν ούτε ο κος Ξανθός, ούτε ο κος Πολάκης. Μήπως γνωρίζετε να απαντήσετε με ποια διαδικασία προμηθευόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αντιδραστήρια γι’ αυτό το διάστημα;;; Μήπως γνωρίζετε αν πληρώνονταν οι προμηθευτές;;;

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση σας, θα απαντήσουμε εμείς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη αυτά προμηθευόταν αντιδραστήρια από όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η SIEMENS. Όμως, επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ αδυνατούσε να αποζημιώσει τις προμηθεύτριες εταιρείες, εκείνες καθυστερούσαν να εκτελέσουν τις παραγγελίες και να παραδίδουν αντιδραστήρια στα Κέντρα Αναφοράς AIDS. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρείες τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 5.654.978 €. Πιο αναλυτικά:

ΑΝΤΙΣΕΛ – 1.415.828 €
SIEMENS – 931.803 €
SAFEBLOOD – BIOANALYTICA 3.307.347 €

Έτσι, στη συνεδρίαση της 9η Ιουνίου 2015, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει την ακύρωση του παραπάνω διαγωνισμού δεδομένου ότι τα οικονομικά δεδομένα, συνεπεία και της οικονομικής κρίσης που διέρχετο η χώρα εν μέσω μνημονίων, είχαν αλλάξει και, επομένως, τα οικονομικά κριτήρια του διαγωνισμού είχαν καταστεί πλέον ανεφάρμοστα μετά την πάροδο τριών ετών από τη διακήρυξή του.

Όροι σύμβασης

Άλλωστε, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης (άρθρο 4.1), οι προσφερόμενες τιμές των εταιρειών θα τις δέσμευαν μόλις για 180 ημέρες (έστω κι αν προβλεπόταν μια παράταση) από την επομένη του διαγωνισμού, συνεπώς τα τρία χρόνια ξεπερνούσαν κάθε αναμενόμενο όριο.

Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών κι επομένως ουδεμία σκοπιμότητα υπήρχε υπέρ ή εις βάρος κάποιας εταιρείας με την ακύρωση του διαγωνισμού. Επίσης, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν επιβεβλημένη γιατί δεν τηρούνταν πλέον οι προσφερόμενες τεχνικές προδιαγραφές.

Με τα παραπάνω δεδομένα του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού μεταξύ των ετών 2012 και 2015 λόγω κρίσεως, η κα Πανοτοπούλου απολύτως ορθώς εκτίμησε και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2015. Υπενθυμίζεται δε, ότι πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο ήταν ο κος Γιαννόπουλος, για την απομάκρυνση του οποίου η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει στη Βουλή.

Σύναψη συμφωνίας

Η παραπάνω διαδικασία προμήθειας από ΟΛΕΣ τις εταιρείες σταμάτησε το καλοκαίρι του 2016, ενώ στη συνέχεια συνάφθηκαν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς AIDS, οι οποίες προβλέπουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα προμηθεύεται από αυτά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ τα αντιδραστήρια θα τα προμηθεύονται τα Κέντρα Αναφοράς.

Στο μεσοδιάστημα με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 02/11/2016, αποπληρώθηκαν προς τις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 3.341.489 €, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί τα χρέη σχεδόν στο σύνολό τους.

Πέρσι, λοιπόν, που τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, καθιστούσαν προβληματική την προμήθεια αντιδραστηρίων, η κριτική ήταν «γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια». Φέτος που αποπληρώθηκαν τα χρέη και η προμήθεια αντιδραστηρίων δεν γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά πέρασε στην ευθύνη των Κέντρων Αναφοράς AIDS, η λάσπη αφορά σε διαπλοκή Ξανθού – Πολάκη με τη Siemens.

Στο κόμμα του κου Μητσοτάκη δεν μιλάνε για Siemens κε Φωτήλα. Η ντροπή αλλά και η γκάφα όλη δική σας, να επιβεβαιώνετε αυτά που καταγγέλλουμε και πραγματικά έγιναν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, παρουσιάζοντάς τα ως πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Μάλλον τα «πουλάκια» που σας τα κελαηδάνε είναι φάλτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ