Ιάσων Φωτήλας: «Αποτυχημένη ή ανύπαρκτη η εθνική πολιτική για τους εμβολιασμούς;»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Προτεραιότητα και στόχος της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στα εμβόλια ως εργαλείο κοινωνικής πολιτικής. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει επιδείξει κάποιο σημαντικό έργο ούτε στον τομέα της πρόληψης ούτε της σωστής ενημέρωσης και αυτό φαίνεται και από το ελλιπές έργο του Υπουργείο σε αυτά τα θέματα αλλά και από την πραγματικότητα όπως φανερώνεται από την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.  Ολοκληρώνοντας, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την εθνική πολιτική για τους εμβολιασμούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Καταρχάς, να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους για την παρουσία τους σήμερα εδώ.

Για τη Ν.Δ. η μέριμνα για την προάσπιση και προαγωγή της Υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με προτεραιότητα και στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Ένα από τα βασικά μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Τα εμβόλια είναι ένα μέτρο προστασίας της δημόσιας, αλλά και της ατομικής υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει αλλά και η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει.

Επομένως, τα εμβόλια, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές με δηλώσεις αλλά και με ερωτήσεις μας προς το Υπουργείο Υγείας, δεν αποτελούν στόχο προκλητής συνταγογράφησης, δεν αφορούν σε φαρμακευτική ή θεραπευτική δαπάνη, αλλά αποτελούν εργαλείο κοινωνικής πολιτικής που σχετίζεται με την θεμελιώδους σημασίας για εμάς πρόληψη και θωρακίζει τη δημόσια υγεία.

Ούτε στον τομέα της πρόληψης, όμως, ούτε της σωστής ενημέρωσης του πληθυσμού της χώρας πάνω σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρώ ότι η κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, έχει να επιδείξει κάποιο σημαντικό έργο.

Αλήθεια, εκτός από εγκύκλιες οδηγίες τι νομοθετικό έργο έχει να μας δείξει το Υπουργείο και τι διοικητικές πράξεις, όπως Υπουργικές Αποφάσεις, έχει εκδώσει για την εμβολιαστική κάλυψη; Ποιος είναι ο εθνικός σχεδιασμός της χώρας πλην του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών στο οποίο οι εμβολιασμοί είναι συνιστώμενοι, δεν είναι υποχρεωτικοί; Τι κινήσεις και τι δράσεις έχει κάνει για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σύμφωνα και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ποιο είναι συγκεκριμένα το έργο της εικοσαμελούς (!) Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όσον αφορά στην εθνική πολιτική της χώρας; Έχει γνωμοδοτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη; Και τι; Και αν έχει γνωμοδοτήσει, έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη τη δική σας, κύριε Υπουργέ, ώστε να αποτελέσει εθνική δράση η γνωμοδότησή του; Υπάρχει συγκεκριμένος συντονισμός των φορέων δημόσιας υγείας, όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, Ινστιτούτο Παστέρ, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, όσον αφορά στους εμβολιασμούς;

Εγώ αυτά θα ήθελα να ακούσω κύριε Υπουργέ σήμερα από εσάς, αφού θελήσατε να μας ενημερώσετε, γιατί τα γεγονότα είναι γνωστά. Αναφέρω και διορθώστε με αν τα νούμερα είναι λάθος, αλλά δεν τα έχω βρει από το μυαλό μου. Στη χώρα μας το 2017 πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα της ιλαράς, σε σχέση με το 2016 και έχουν αυξηθεί συνολικά τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα κατά 20,5%, δηλαδή από 4.951 του 2016, σε 5.967 του 2017. Αυτά είναι τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. πριν από λίγες ημέρες. Όσο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία οφείλω να ομολογήσω ότι βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα, όμως είναι οριακά ανεκτά θα έλεγα. Πρέπει, λοιπόν, να δοθεί ένα σαφές μήνυμα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και μια απάντηση στις αντιεμβολιαστικές φωνές, οι οποίες παρόλο που έχουν καταδικασθεί εμφαντικά και από όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, παρά ταύτα επιμένουν. Η επιμονή αυτή μερικές φορές γίνεται και με λάθος κινήσεις, θα έλεγα, του Υπουργείου, όπως αυτή η οποία επιτρέπει την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία. Και επειδή εγώ είμαι γνωστός, εγώ δεν είμαι ακραίος ούτε στις απόψεις ούτε στις αρχές μου ούτε στις θέσεις μου, αντιλαμβάνομαι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από ζητήματα βιοηθικής, αλλά θεωρώ ότι παρά ταύτα, υπάρχουν λύσεις, όπως είπε και ο συνάδελφος ο κ. Μπαργιώτας, σε ό,τι έχει να κάνει με κίνητρα θεσμοθετημένα και αντικίνητρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την αναγκαστικότητα των εμβολιασμών. Επίσης, πιστεύω και περιμένω, το άκουσα και από τον κ. Μπασκόζο, το άκουσα και από τον κ. Υπουργό, ότι σύντομα θα έρθει η νομοθετική διάταξη, την οποία έχει υποσχεθεί ο κ. Ξανθός και η οποία θα δίνει εξουσιοδότηση στον Υπουργό, όταν συντρέχουν οι επιδημιολογικοί λόγοι και η σχετική επιστημονική τεκμηρίωση, πως σημειώνεται μια έξαρση ενός συγκεκριμένου νοσήματος ή όταν πέφτουν τα standards και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης να μπορεί για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για συγκεκριμένο εμβόλιο, για συγκεκριμένο πληθυσμό να επιβάλει μια πιο αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού, γιατί αλλιώς υπονομεύονται οι θεμελιώδεις αρχές προαγωγής και προστασίας της δημόσιας υγείας και επιτρέπει την εξάπλωση όλων αυτών των αντιεπιστημονικών και αντιεμβολιαστικών δοξασιών. Αυτό τον ιατρικό όρο, συγνώμη για την έκφραση, εγώ τον αποκαλώ «τσαρλατανισμό». Επίσης, πρέπει ο κ. Υπουργός να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες διαρκούς και στοχευμένης ενημέρωσης των πολιτών για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Σε κάθε περίπτωση εμείς ως Ν.Δ. δεσμευόμαστε ότι ως επόμενη κυβέρνηση θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την δημόσια υγεία και την πρόληψη, η οποία θα συμπεριλαμβάνει, χωρίς εξαιρέσεις, όλους τους πολίτες.

Να ολοκληρώσω λέγοντας, ότι εμείς πιστεύουμε ότι επιτέλους, πρέπει τα εμβόλια να εξαιρεθούν από τον «κλειστό» προϋπολογισμό και τη συνακόλουθη επιβάρυνση με claw back που αποδεικνύεται επιζήμια και στερείται επιστημονικής, δημοσιονομικής και αναπτυξιακής βάσης.

Τέλος, πιστεύουμε ότι και οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμβάλουν οργανωμένα στην εκπαίδευση του ασθενούς για την έγκαιρη πραγματοποίηση των εμβολίων και την συμμόρφωσή τους στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Σας ευχαριστώ.