Ιαματικός τουρισμός: Μια ανεκμετάλλευτη αγορά- χρυσάφι

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της χώρας μας αναβλύζουν πηγαία νερά πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο ο πλούτος αυτός έχει μείνει αναξιοποίητος, καθώς μόνο 109 είναι ενεργοποιημένες και οι 43 είναι αναγνωρισμένες με Φ.Ε.Κ. για θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις. Η Ευρώπη έχει συνολικά 1.400 ανεπτυγμένες λουτροπόλεις, στις οποίες απασχολούνται 750.000 άτομα με ετήσιο τζίρο 45 δισ. ευρώ από τις 180 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Πρόκειται για έναν κλάδο ταχέως αναπτυσσόμενο, όπως τονίστηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέριο Ιαματικής Ιατρικής που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Γαλήνη» στα Καμένα Βούρλα. Θέμα η«Επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης». Το συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, με πρόεδρο τον καθηγητή Δερματολογίας Κωνσταντίνο Κουσκούκη. Συνδιοργανωτές ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τυ ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Δήμου Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου κ. Συκιώτης.

Μοναδική η χώρα μας

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων, έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης των κέντρων θαλασσοθεραπείας. Η λόγο είναι η τεράστιαα ακτογραμμή της και το εξαίρετο βιοκλίμα. Μπορεί να παρέχει υπηρεσίες όλου του φάσματος της Ιαματικής Ιατρικής και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της, σε ένα εξαιρετικά όμορφο φυσικό περιβάλλον βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να αποτελεί τον ιδανικό προορισμό», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

Εκανε λόγο για ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες ιαματικής ιατρικής στα ιαματικά κέντρα και κέντρα θαλασσοθεραπείας παρέχονται βάσει αυστηρού επιστημονικού πρωτοκόλλου για 21 ημέρες ανά εξάμηνο και δια βίου. Έτσι καθιστανται οι ασθενείς – τουρίστες αναγκαστικοί repeaters. Οι υπηρεσίες ιαματικής ιατρικής διαρκούν μόνο 20΄ ημερησίως, δίνοντας άφθονο ελεύθερο χρόνο στους αποδέκτες των υπηρεσιών για κάλυψη των βιωματικών εμπειριών που θέλουν να αποκτήσουν. Εξήγησε ότι ο Τουρισμός Υγείας είναι ένα σύνθετο σύνολο από υπηρεσίες που μετέχουν, πάροχοι υγείας (κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και αιμοκάθαρσης), πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας και μεταφοράς, ασφαλιστικοί οργανισμοί υγείας , οργανισμοί πιστοποίησης υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας και Medical Tourism Facilitators. Αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις παγκοσμίως, τονίζοντας ότι η παραδοσιακή υδροθεραπεία λαμβάνει τη μορφή της Ιαματικής Ιατρικής, απευθύνεται όχι μόνο σε ασθενείς τουρίστες αλλά και στους συνοδούς τους.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ για τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό

«Ο Ιαματικός Τουρισμός αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο διεθνώς τα τελευταία 15 χρόνια και για να συμμετέχει και η Ελλάδα στην παγκόσμια αυτή αγορά χρειαζόμαστε όραμα, σχέδιο και εθνική συστηματική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση», ανέφερε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Υπογράμμισε ότι «κάνουμε βήματα μπροστά για να καταστήσουμε τον τουρισμό υγείας μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ανάδειξης της Ελλάδας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι συστήθηκε με έδρα την Ελλάδα, το διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, με στόχο την προώθηση του τουριστικού προιόντος, αξιοποιώντας τις πλέον αποδοτικές προοπτικές προβολής και συμβάλλοντας παράλληλα στον τομέα της παροχής συστηματικής και δομημένης εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς του τουρισμού υγείας. «Θα εργαστούμε όλοι μαζί για την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου, να αναδείξουμε τον ιατρικό τουρισμό σε εργαλείο αναγέννησης της πατρίδας μας», είπε.

Στο συνέδριο χαιρέτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας και Αθανάσιος Μιχελής, τονίζοντας την ανάγκη διευθέτησης του νομικού πλαισίου που διέπει τον ιαματικό τουρισμό. «Δεν υπάρχει φορέας που να μην θέλει αξιοποίηση του ιαματικών πηγών, ωστόσο ποτέ δεν υπήρχε σχέδιο, έχει φτάσει η στιγμή να δούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε περιοχή και πρέπει να λύσουμε βασικά θέματα νομικής φύσεως, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες να αναθεωρήσουμε το νομικό πλαίσιο και να πάμε σε τέτοιου είδους διαχείριση ιαματικων πηγών, που θα δίνουν προοπτική», ανέφερε ο κ. Μιχελής.

Το σχέδιο της ΝΔ για τον ιαματικό τουρισμό ανέπτυξε ο τομεάρχης τουρισμού του κόμματος Μάνος Κόνσολας, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους φορείς.

Ο CEO health tourism Greece Πέτρος Μαμαλάκης, αναφέρθηκε στο vitabooking.com. Πρόκειται για έναν κόμβο παροχής υπηρεσιών υγείας, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος αποκτά εύκολα και γρήγορα πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι στη χώρα του, χωρίς λίστες αναμονής, όπου ο ασθενής προγραμματίζει τη θεραπεία του σε πιστοποιημένα ελληνικά νοσοκομεία με φροντίδα από τους καλύτερους γιατρούς, ενώ παράλληλα αναθέτει στο VitaBooking τη φροντίδα όλων των λεπτομερειών του ταξιδιού στην Ελλάδα.