Οι τροφές που καταπολεμούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα

  • Iatropedia
Οι άνθρωποι που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) γνωρίζουν πολύ καλά την φλεγμονή και τον πόνο που συνοδεύει την ενοχλητική αυτή ασθένεια.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο διαιτητικό πλάνο για την ΡΑ, εντούτοις υπάρχουν ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Ψάρια

Τα άτομα με ΡΑ έχουν αυξημένα επίπεδα των ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες “φουντώνουν” τη φλεγμονή στο σώμα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά -ειδικά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα- βοηθούν στην καταστολή των κυοτοκινών και άλλων φλεγμονωδών χημικών ουσιών.

Αυτά τα καλά λιπαρά βοηθούν επίσης στην μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, όταν χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά στη διατροφή σας. Τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων (λίπη στο αίμα) ευνοούν τη φλεγμονή, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο και στην καρδιακή νόσο. Αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Όλα τα ψάρια έχουν κάποια ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων. Αλλά ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες είναι οι καλύτερες πηγές.

Πολύχρωμα λαχανικά

Οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν συχνά να προσθέσουμε χρώμα στη διατροφή μας. Γιατί; Οι ουσίες που δίνουν στα φρούτα και στα λαχανικά το χρώμα τους -τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή- είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ένα σημαντικό συστατικό μιας διατροφής που επικεντρώνεται στο να μειώσει τη φλεγμονή.

Τα φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν βατόμουρα, μούρα, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, καρότα, ντομάτες, πιπεριές, πορτοκάλια, μπρόκολο και πεπόνια.

Επιλέγοντας πολύχρωμες τροφές -με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινες, πράσινες και μοβ αποχρώσεις- θα εξασφαλίσετε ότι καταναλώνετε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά που θα σας βοηθήσει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι και κριθάρι μείωσαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (ένας δείκτης φλεγμονής στο σώμα).

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το αντίστοιχο ψωμί -χαρακτηριστικές τροφές της μεσογειακής διατροφής- περιέχουν επίσης σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι καταπολεμάει τη φλεγμονή. Πολλά άτομα με ΡΑ έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα τους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του να τρώει κανείς δημητριακά ολικής αλέσεως αντί των επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι) είναι ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας καλύτερα. Διατηρώντας ένα φυσιολογικό βάρος (ή αν χάσετε βάρος) θα μειώσετε την πίεση στις αρθρώσεις σας που σας προκαλεί πόνους.

Ελαιόλαδο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν λιγότερο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΡΑ, σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν πολύ ελαιόλαδο.

Μια χημική ένωση στο ελαιόλαδο σταματά την παραγωγή των χημικών ουσιών που επάγουν τη φλεγμονή. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, καταπολεμούν τη φλεγμονή μειώνοντας την παραγωγή των ίδιων αυτών χημικών ουσιών.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προέρχεται από το πρώτο πάτημα της ελιάς και περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί να αντιμετωπιστεί δίχως φάρμακα η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Ποιους προσβάλλει η ρευματοειδής αρθρίτιδα