Οι… Ταϊβανέζοι χάκερ και ένα σαθρό φθηνό σύστημα συνταγογράφησης!

  • Iatropedia
Τι δουλειά έχουν άραγε χάκερ από την Ταιβάν και την Αργεντινή να χτυπήσουν το ελληνικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης; Προφανώς καμία, απλώς εκεί επέλεξαν να αφήσουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη εκείνοι που χτύπησαν την σελίδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του υπουργείου Υγείας.

Τα ίχνη εντόπισαν οι ειδικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του υπουργείου Εργασίας που χειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το χάκινγκ της σελίδας προφανώς δεν ήταν και τόσο δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα σύστημα που κόστισε 60.000 ευρώ και στήθηκε άρον άρον για να μαζευτούν τα …ασυμμάζευτα.

Ανεξάρτητα αν ο υπουργός Υγείας αποδίδει το χτύπημα -που κατέλαβε όγκο ίσο με 1,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων-σε συμφέροντα, το ζήτημα είναι τι έπραξαν οι αρμόδιοι για να διασφαλίσουν τη σελίδα.

Άλλωστε γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι κάτι συμβαίνει και το σύστημα «δεν αντέχει και πέφτει συνέχεια». Συνεπώς ήταν σαφές ότι επρόκειτο για σύστημα …ελαφρύ και λαίτ που ο καθένας θα μπορούσε να χτυπήσει με ελάχιστες γνώσεις υπολογιστών.

Και είναι να απορεί κανείς…τι απέγινε εκείνος ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για την αγορά νέου σύγχρονου συστήματος που θα κόστιζε κοντά στα 20 εκατ. ευρώ; Προφανώς και αυτός χάθηκε κάπου στα δαιδαλώδη γραφειοκρατικά πατήματα των υπουργείων υγείας και εργασίας. Δικαίως προφανώς γιατί άντε να δικαιολογήσεις τα 20 εκατ. ευρώ για ένα σύστημα που θα μπορούσε κανείς να το προμηθευτεί με πολύ λιγότερα χρήματα σε μια Ελλάδα που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ούτε τα νοσοκομεία της.

Το ερώτημα πάντως που προκύπτει είναι αν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών που ήταν ενσωματωμένα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκονται και αυτά κάπου εκτεθειμένα στο διαδίκτυο.