Η ραδιενέργεια ασχέτως ποσότητας είναι πάντα επικίνδυνη!

  • Iatropedia
Ακόμη και χαμηλές δόσεις ραδιενέργειας αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από λευχαιμία, επισημαίνει νέα μελέτη ενώ ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ισχύοντα πρότυπα θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο IARC, του ειδικού φορέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθιστά σαφές ότι η παρατεταμένη έκθεση ακόμη και σε χαμηλές δόσεις ραδιενέργειας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από λευχαιμία. Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ειδικοί στην επιθεώρηση The Lancet Haematology, ο κίνδυνος αυξάνεται γραμμικά με την δόση ακτινοβολίας –όσο αυξάνεται η δόση το ίδιο αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Η αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης ορισμένων τύπων καρκίνου λόγω έκθεσης σε ραδιενεργό ακτινοβολία 300.000 εργαζομένων στον πυρηνικό τομέα στην Γαλλία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1943-2005, επιβεβαίωσε την σχέση της παρατεταμένης έκθεσης –έστω και σε χαμηλές δόσεις– με λευχαιμία, λέμφωμα και πολλαπλό μυέλωμα ενώ έδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για εκδήλωση χρονίου μυελοειδούς λευχαιμίας.

Όμως η μελέτη INWORKS (International Nuclear Workers Study) δεν αφορά μόνο εργαζομένους σε πυρηνικά εργοστάσια ή όσους έχουν να κάνουν με πυρηνικά υλικά. Η έκθεση σε χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας περιλαμβάνει και εργαζομένους στον χώρο της Υγείας αλλά και ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε πολλαπλές αξονικές (υπολογιστικές) τομογραφίες CT στο πλαίσιο διαγνωστικών διαδικασιών.

«Τα ισχύοντα πρότυπα που χρησιμοποιούνται για την προστασία από την ακτινοβολία εξακολουθούν να βασίζονται κατά κύριο λόγο σε δεδομένα ακραίας έκθεσης σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, τα οποία προέρχονται από μελέτες που βασίζονται σε επιζώντες των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία» επισημαίνει ο Διευθυντής του International Agency for Research on Cancer, Δρ. Κρίστοφερ Γουάϊλντ. Γι’ αυτό, εξηγεί, τα νέα ευρήματα για τις καρκινογενείς επιπτώσεις από την έκθεση σε χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά όσον αφορά την έκθεση σε κυμαινόμενες δόσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ακτινοβολίας για ιατρικές διαγνώσεις.