Η πρώτη χώρα στον κόσμο με αντικαπνιστικά μηνύματα πάνω σε κάθε τσιγάρο ξεχωριστά!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τσιγάρο
Οι προειδοποιήσεις για την υγεία θα είναι και στα αγγλικά και στα γαλλικά και είναι μάλλον... έντονες.

Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ο Καναδάς πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα που νομοθετεί την σαφή αναγραφή προειδοποιήσεων για την υγεία πάνω σε κάθε τσιγάρο μεμονωμένα.

Από την 1η Αυγούστου 2023, αυτοί οι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ, σε μια σταδιακή προσέγγιση με τα περισσότερα μέτρα να τίθενται σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους. Ο πρώτος στόχος είναι τα τσιγάρα king-sized, ακολουθούμενα από τσιγάρα κανονικού μεγέθους.

Πολύ εύστοχα, αυτή η ανακοίνωση έγινε αρχικά τον Μάιο στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Στόχος είναι αυτό το νέο σύστημα σήμανσης να αποτρέψει τους νεαρότερους από το να ξεκινήσουν το κάπνισμα, να βοηθήσει τους ενήλικες που καπνίζουν να κόψουν το κάπνισμα, να μειώσει την ελκυστικότητα του καπνού και να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον εθισμό στη νικοτίνη.

Προς το παρόν, το κάπνισμα σκοτώνει 48.000 Καναδούς ετησίως. Καθώς το κάπνισμα συνδέεται με 40 ασθένειες και καταστάσεις υγείας, με πολλές επιπτώσεις στην υγεία να είναι αναστρέψιμες ή μειώνονται μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Έτσι, είναι μια πολύ μεγάλη ανησυχία για την δημόσια υγεία.

“Η χρήση καπνού συνεχίζει να είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας του Καναδά και είναι η κύρια αιτία ασθενειών και πρόωρων θανάτων που μπορούν να προληφθούν. Η κυβέρνησή μας χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που βασίζεται σε στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να συμβάλει στην προστασία της υγείας των Καναδών, ιδιαίτερα των νέων”, ανέφερε τον Μάιο ο υπουργός Υγείας, Jean-Yves Duclos.

Το σχέδιο είναι να να μπουν ετικέτες στα αγγλικά και τα γαλλικά πάνω στο χάρτινο περίβλημα κάθε ενός τσιγάρου, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιήσεων, όπως: “Τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο” και “Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά”.

Αυτό σημαίνει ότι το μήνυμα θα είναι κυριολεκτικά στο πρόσωπό σας και θα κάνει αδύνατο να αποφύγετε εντελώς τις προειδοποιήσεις για την υγεία. Όλα αυτά βοηθούν στην υποστήριξη του στόχου του Καναδά να μειώσει τη χρήση καπνού σε ποσοστό κάτω του 5% έως το 2035.

“Αυτό το τολμηρό βήμα θα κάνει τα προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία ουσιαστικά αναπόφευκτα και μαζί με τις καινούργιες γραφικές εικόνες που εμφανίζονται στη συσκευασία, θα παρέχουν μια πραγματική και έντονη υπενθύμιση των συνεπειών του καπνίσματος στην υγεία. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους στον Καναδά να σταματήσουν το κάπνισμα και να βοηθήσουμε τους νέους να διάγουν υγιείς ζωές χωρίς καπνό”, δήλωσε η Carolyn Bennett, υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του σχεδίου για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση καπνού, που αποτελούν μέρος του νόμου περί καπνού και ατμίσματος (TVPA), ο οποίος ρυθμίζει την κατασκευή, την επισήμανση, την προώθηση και την πώληση προϊόντων καπνού που πωλούνται στον Καναδά .

Η ελπίδα είναι ότι αυτή η νέα πρωτοβουλία θα βοηθήσει όσους βρίσκονται στον Καναδά να μειώσουν την πρόσληψη νικοτίνης. Αν το εγχείρημα αυτό στεφθεί με επιτυχία, ίσως να είναι κάτι που θα το δούμε σταδιακά σε όλον τον κόσμο.

Πηγές: https://www.canada.ca, https://toronto.citynews.ca, https://www.theguardian.com