Η πρόληψη κάνει τη διαφορά στον καρκίνο του μαστού και στον διαβήτη

  • Iatropedia
πρόληψη
Η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει τις ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του σακχαρώδη διαβήτη.

Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του σακχαρώδη διαβήτη παίζουν η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, καθώς προστατεύουν τους ασθενείς από τις σοβαρές επιπλοκές τους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κάθε γυναίκα στην Ελλάδα έχει περίπου μία στις δέκα πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού. Ετησίως, 7.700 γυναίκες στη χώρα μας μαθαίνουν ότι πάσχουν από τη νόσο, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC).

Όταν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, οι πιθανότητες ιάσεως μπορεί να φθάσουν στο 99%. Αν, όμως, η διάγνωση γίνει όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο ένα τρίτο, σύμφωνα με δεδομένα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS).

Εξίσου σημαντική είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση στον σακχαρώδη διαβήτη. Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από 1 εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας έχουν διαβήτη. Σχεδόν 982.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σε περίπου 48.000, εξάλλου, ανέρχονται οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Δυστυχώς, η καθυστερημένη διάγνωση είναι σύνηθες φαινόμενο στον διαβήτη, ιδίως τον τύπου 2. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 9 χρόνια από την ανάπτυξη του διαβήτη έως τη διάγνωσή του.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, αναπτύσσονται επιπλοκές της νόσου σε διάφορα όργανα και ιστούς. Και αυτό διότι το αυξημένο σάκχαρο προκαλεί βλάβες σε αγγεία και νεύρα. Έτσι μπορεί να πληγούν όργανα όπως:

  • τα μάτια
  • οι νεφροί
  • η καρδιά

Το 2020 δημοσιεύθηκε ιταλική μελέτη που έδειξε ότι ποσοστό έως και 50% των νεοδιαγνωσθέντων ατόμων με διαβήτη τύπου 2, έχουν ήδη διαβητικές επιπλοκές όταν μαθαίνουν ότι νοσούν.

Μήνας ενημέρωσης και πρόληψης

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, με την 25η Οκτωβρίου να έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου που αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες.

πρόληψη

Αντίστοιχα, ο Νοέμβριος αποτελεί μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον σακχαρώδη διαβήτη, με την 14η Νοεμβρίου να έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα κατά αυτής της μεταβολικής νόσου, που θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χρόνια πάθηση στον κόσμο.

πρόληψη

Κεντρικό μήνυμα των ενεργειών ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού και το σακχαρώδη διαβήτη είναι η ρήση του Ιπποκράτη: «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το  θεραπεύειν». Ή, πιο απλά, η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας. Η πρόληψη, όμως, εμπεριέχει την έγκαιρη διάγνωση για την αποφυγή επιπλοκών.

Η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει τις ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του σακχαρώδη διαβήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα επιβράβευσης go4more και τα Ιατρικά Διαγωνιστικά Κέντρα Βιότυπος προσφέρουν στα μέλη του προγράμματος ένα σημαντικό κίνητρο. Συγκεκριμένα, με τη χρήση των καρτών της Εθνικής Τράπεζας κερδίζετε 10% σε go4more πόντους στο κόστος των εξετάσεων. Η προσφορά ισχύει έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

Πληροφορίες: https://www.nbg.gr/el/go4more/prosfores

Φωτογραφία: iStock