Η προεκλογική μάχη του φαρμάκου! Θύελλα από τις δηλώσεις Λοβέρδου

  • Iatropedia
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς. Ο κ.Λοβέρδος στην Κυριακάτικη παρέμβασή του υποστήριξε πως αν υπήρχε κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει λύση ενώ ζήτησε να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις «εδώ και τώρα», για το θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς.

Κόμματα και συνδικαλιστές ο ένας μετά τον άλλο εξέδιδαν ανακοινώσεις καθώς η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι «το πρόβλημα λύνεται» φαίνεται πως ήταν αυτό που προκάλεσε την έκρηξη τους.

Ο πρώην υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «αν υπήρχε Κυβέρνηση θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς» και συμπλήρωσε ότι «η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση» και τόνισε πως «το πρόβλημα λύνεται!».

Σκληρή επίθεση κατά του κ. Λοβέρδου εξαπέλυσε ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος» του τέως υπουργού.

«Ενώ ως υπουργός Υγείας ενέχεται στο έγκλημα κατά της ζωής των καρκινοπαθών, υποδύεται τώρα τον ιατροδικαστή και μάλιστα ζητά να διενεργήσει ο ίδιος νεκροψία στο θύμα του! Γιατροί και ασθενείς έχουν ιδίαν αντίληψη για το πρωτόγνωρο διαλυτικό μένος με το οποίο λειτούργησε ο κ. Λοβέρδος εναντίον της δημόσιας υγείας» αναφέρει ο κ. Βαρνάβας.

Παρέμβαση για το θέμα των φαρμάκων είχαμε όμως και από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι το Δημόσιο χρωστά πολλά στους φαρμακοποιούς, στους γιατρούς, στα εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές, στους εργαζομένους, στο νοσηλευτικό προσωπικό, στους προμηθευτές των νοσοκομείων και στον ΕΟΠΥΥ.

Όμως, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι δεν επιτρέπεται να ταλαιπωρούνται άλλο. Οφείλουμε να βάλουμε πάνω από όλα την υγεία των Ελλήνων πολιτών και ιδίως εκείνων που στερούνται οικονομικής δυνατότητας.

Ήρθα σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και τον παρότρυνα να βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο χρήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στους βαριά και χρόνια πάσχοντες.

Καλώ τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές υγείας να δείξουν ευαισθησία και κατανόηση και να μην στερήσουν από τους πολίτες, που δεν φταίνε σε τίποτα, την παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών Υγείας στον κρίσιμο χρόνο που διανύουμε.

Η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, γιατί η Υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Η Νέα Δημοκρατία θα το προασπίσει» κατέληξε ο κ.Σαμαράς.

Έντονη ήταν όμως η αντίδραση και του ΣΥΝ στη δήλωση του κ. Λοβέρδου. «Ο πιο πρόθυμος στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της τρόικα, ο εξολοθρευτής του δημόσιου συστήματος υγείας και δημιουργός του καταδικασμένου σε κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, πρώην υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, προσπαθώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εν προκειμένω της φαρμακευτικής περίθαλψης, την αποδίδει σε 'ακυβερνησία'. Οι πάντες, όμως, σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουν ότι το εκρηκτικό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές οφείλεται στη δραματική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ» ανέφερε το τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ.

«Αυτή την ώρα είναι απαραίτητο η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας να πάρουν μέτρα για την άμεση κάλυψη με φάρμακα των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, καθώς και για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε φάρμακα» κατέληξε ο ΣΥΝ.

Όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε με νέα του δήλωση με αφορμή την τοποθέτηση του ΣΥΝ, σημειώνοντας: «Κρατήσαμε όλες τις υποδομές και λειτουργήσαμε 4 νέες. Ιδρύσαμε τον ΕΟΠΥΥ, που όλοι δέχονται την αναγκαιότητά του. Αν δεν υπήρχαν οι δεύτερες εκλογές, θα είχαμε πάρει χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών για περισσότερη χρηματοδότηση κι εξόφληση οφειλών. Το ερώτημα που γεννάται είναι, πού θα βρουν τα χρήματα να τον χρηματοδοτήσουν στις 18 Ιουνίου; Σε όλες τις αλλαγές ήταν εχθρικοί. Ακόμη και στις πολιτικές που γλίτωσαν 2 δισ. από την φαρμακευτική σπατάλη ήταν αντίθετοι».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Η αθλιότητα με την πολιτική για το φάρμακο συνεχίζεται, όπως και η απάθεια και η ανεπάρκεια των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Οι Έλληνες ασθενείς είναι όμηροι της κατάρρευσης του ταμείου του κράτους ελέω μνημονίου.

Τώρα ο μεν κ. Βενιζέλος σιωπά κάτω από το βάρος της ενοχής του για την κατάντια και ο κ. Λοβέρδος είναι άφαντος. Ο δε κ. Σαμαράς δίνει εντολές στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό να βρει πόρους, λες και αυτός είναι υπεύθυνος και ρίχνει ευθύνες στους φαρμακοποιούς επειδή αδυνατούν πλέον να δανείζουν το κράτος. Είναι και οι τρεις τους αναίσθητοι, απαράδεκτοι και κατώτεροι των περιστάσεων.

Ήταν ανήμποροι να αντιδράσουν στην μονομερή ενεργεία των δανειστών να στερήσουν 1 δις από την τελευταία δόση. Άλλο τόσο υποτελείς υπήρξαν όταν έπρεπε να φροντίσουν να μην πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. € πριν 15 μέρες αν ήξεραν την αληθινή κατάσταση στην οικονομία. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα αναζητήσουν ευθύνες για την έκθεση σε κίνδυνο χιλιάδων βαριά ασθενών.

Αυτή η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά αυτούς που οδηγούν την χώρα στον διασυρμό, δηλαδή Σαμαρά και Βενιζέλο που επιμένουν πεισματικά στην τήρηση των μνημονιακών υπογραφών τους».