Η περιφέρεια Αττικής κωλυσιεργεί στην αδειοδότηση των ΜΗΝ με αποτέλεσμα να χάνει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάνει το σύστημα υγείας αλλά και ο ΕΟΠΥΥ από τη δραματική καθυστέρηση στην έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας σε ιατρικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι οι αιτούντες φορείς πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την σχετική Υπουργική Απόφαση για την αδειοδότησή τους.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται πως σκοπίμως κωλυσιεργεί, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Σε επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, Γιώργος Χρονόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων: Η απόφασή σας αυτή είναι καταφανώς παράνομη, αντίθετη στην Υπουργική Απόφαση και αντίθετη στην ακολουθούμενη από άλλες Περιφέρειες της χώρας πρακτική. Με βάση τα πραγματικά δεδομένα που συνομολογούνται, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι εφόσον εκ μέρους των αιτούντων φορέων, μελών του Σωματείου μας υπεβλήθη νόμιμα σχετικό αίτημα, εσείς ως αρμόδια αρχή παραλείψατε τελικώς, να αποφανθείτε επ' αυτού, χωρίς να επικαλείστε έλλειψη νόμιμης προϋποθέσεως, αντίθετα, μάλιστα, συνομολογώντας ότι «οι φορείς πληρούν γενικά τις προδιαγραφές» που προβλέπονται».

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2013), η εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό που θα προέκυπτε από την πλήρη εφαρμογή του συστήματος των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, θα κυμαινόταν από 171 έως και 225 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ αντίστοιχα για τον ΕΟΠΥΥ η εξοικονόμηση θα ήταν αντίστοιχα μεταξύ 71 και 93 εκατομμύριων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με βάση την έρευνα, η ποσοστιαία εξοικονόμηση ανά γενική κατηγορία ΚΕΝ εμφανίζει ότι η μεγαλύτερη πηγή αυτής προέρχεται από τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις και από τις επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος, οι οποίες αποφέρουν αθροιστικά άνω του 30% του συνολικού οικονομικού οφέλους, γεγονός που αποτελεί οδηγό στην προτεραιοποίηση των επεμβάσεων οι οποίες οφείλεται να εξετασθούν άμεσα ως χειρουργεία ημέρας, χωρίς να υποεκτιμάται σε καμία των περιπτώσεων η σημασία διαχείρισης και των υπόλοιπων ΚΕΝ με ημερήσια νοσηλεία.

Με την ευρεία λειτουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας θα μπορούσαμε να δούμε κατακόρυφη μείωση των εξόδων για νοσηλείες, αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των κλινών, περιορισμό των ράντζων λόγω κατάργησης της λίστας αναμονής στα νοσοκομεία και σημαντική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.