Οι πέντε τοπ χειρότερες κληρονομικές ασθένειες!  

  • Iatropedia
Για κάποια πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας δεν φταίει η κακιά στιγμή ή η κακιά μοίρα αλλά τα κακά γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας ή τους παππούδες μας. Δείτε ποιες είναι οι χειρότερες κληρονομικές παθήσεις.

Κυστική ίνωση

Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια η οποία φράζει τους πνεύμονες και δυσκολεύει εξαιρετικά την αναπνοή.

Καρκίνος του μαστού και παχέος εντέρου

Τα κληρονομικά γονίδια BRCA1 και BRCA2 προδιαθέτουν μια γυναίκα σε μια μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Ωστόσο, δεν οφείλονται όλοι οι καρκίνοι του μαστού σε γενετικούς λόγους. Ενα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου σημαίνει ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι κληρονομικός

Δρεπανοκυτταρική νόσος

Μπορεί να πάρει κάποιος το γονίδιο και από τους δύο γονείς, αυτή η «διπλή δόση» επηρεάζει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που χάνουν το σχήμα τους, γίνονται άκαμπτα και εμφανίζονται σαν μισοφέγγαρο, σαν δρεπάνι, κατά τη διάρκεια μιας επώδυνης κρίσης. Τα δρεπανοκύτταρα καταστρέφουν τις αρθρώσεις και τα όργανα.

Αιμοφιλία

Η αιμοφιλία, μια αιμορραγική διαταραχή που προκαλείται από την απουσία των γενετικών παραγόντων πήξης, κληρονομείται από τον έναν ή και τους δύο γονείς. Ειδικά τεστ είναι διαθέσιμα για να καθορίσουν ποιοι παράγοντες πήξης λείπουν.

Αχρωματοψία

Δέκα εκατομμύρια άνδρες στις ΗΠΑ δεν μπορούν να διακρίνουν το κόκκινο από το πράσινο αλλά η διαταραχή επηρεάζει μόνο λιγότερο από 600.000 αμερικανικές γυναίκες. Γιατί; Ένοχα είναι τα γονίδια για τους μεν άνδρες έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ, η οποία κληρονομούν από τη μητέρα τους ενώ οι γυναίκες έχουν δύο και μάλιστα ένα φυσιολογικό γονίδιο μπορεί συχνά να ισορροπήσει ένα ελαττωματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψυχικές παθήσεις: κληρονομικές ή επίκτητες

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα δεν είναι ταμπού