Η πείνα έπληξε 43,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το 2022

  • Ρούλα Τσουλέα
πείνα
Τι δείχνουν νέα δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας (FAO), τον ΠΟΥ και την Unicef.

Η πείνα έπληξε το 2022 το 6,5% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ή αλλιώς 43,2 εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρουν τρεις κορυφαίες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Όπως ανακοίνωσαν ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Unicef, το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν 7%. Ωστόσο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού ήταν 5,6%.

«Οι αριθμοί όσον αφορά την πείνα στην περιοχή μας παραμένουν ανησυχητικοί. Βλέπουμε πως απομακρυνόμαστε ολοένα περισσότερο από την πραγματοποίηση του στόχου μηδενισμού της πείνας έως το 2030», προειδοποίησε ο κ. Μάριο Λουβέτκιν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, την κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη επηρέασαν σημαντικά:

  • Η πανδημία
  • Η κλιματική κρίση
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Καθοριστικό ρόλο στην πείνα έπαιξαν επίσης:

  • Η επιβράδυνση των οικονομιών
  • Οι μισθολογικές ανισότητες
  • Ο πληθωρισμός, ιδίως σε βασικά είδη διατροφής

Διατροφική ανασφάλεια

Οι ειδικοί τονίζουν πως σχεδόν 248 εκατομμύρια άνθρωποι στις συγκεκριμένες περιοχές διολίσθησαν το 2022 σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 37,5% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Διατροφική ανασφάλεια σημαίνει πως δεν είχαν αδιάλειπτη πρόσβαση σε τρόφιμα ή περνούσε τουλάχιστον μία ημέρα προτού φάνε κάτι.

Μαζί με την πείνα, όμως, αυξήθηκε στις ίδιες περιοχές και το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Και αυτό, διότι το κόστος της υγιεινής διατροφής είναι πάρα πολύ υψηλό σε αυτές. Κατά μέσον όρο φθάνει στα 4,08 δολάρια κατ’ άτομο, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι τα 3,66 δολάρια.

Επιπλέον, μεταξύ 2020 και 2021 το κόστος αυτό στη Λατινική Αμερική και  την Καραϊβική αυξήθηκε κατά 5,3%. Αιτία γι’ αυτό ήταν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ