Η «ορμόνη της αγάπης» μειώνει την πρόσληψη θερμίδων στους άνδρες!

  • Iatropedia
Μία μόνο δόση ρινικού σπρέι που περιέχει ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», οδήγησε σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη σε υγιείς άνδρες περιορίζοντας την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

Μετά την καταπραϋντική της ικανότητα έναντι του αλκοόλ, η ωκυτοκίνη βρέθηκε τώρα ότι μπορεί να μειώσει την πρόσληψη φαγητού, αφήνοντας ελπίδες για πιθανή χρήση της στο πλαίσιο θεραπείας κατά της παχυσαρκίας. Η ωκυτοκίνη, μια πεπτιδική ορμόνη περισσότερο γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» επειδή συνδέεται με τον έρωτα, την αγκαλιά και την κοινωνική συμπεριφορά, υπό την μορφή ρινικού εκνεφώματος (σπρέι) όχι μόνο μείωσε την κατανάλωση τροφής και θερμίδων από υγιείς άνδρες αλλά βελτίωσε και ορισμένα μεταβολικά χαρακτηριστικά όπως την ευαισθησία στην ινσουλίνη –την ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει την γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Στα τεστ που πραγματοποίησαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με την συμμετοχή νεαρών υγειών ανδρών τους οποίους τάϊζαν με ένα τεράστιο πρωϊνό, φουλ στις θερμίδες και τις διπλές μερίδες, όσοι πήραν ωκυτοκίνη βρέθηκαν ότι κατά μέσον όρο έτρωγαν 122 λιγότερες θερμίδες και 9 γραμμ. λιγότερο λίπος, εν σχέσει με εκείνους που πήραν εικονικό φάρμακο. Επίσης, το ρινικό σπρέι έδειξε να αυξάνει την χρήση του σωματικού λίπους ως πηγή ενέργειας. Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ελίζαμπεθ Λώσον, επισημαίνει πως θα χρειασθεί περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων της ωκυτοκίνης καθώς η παρούσα μελέτη διέπετο από περιορισμούς –σχετικά μικρό δείγμα συμμετεχόντων και διάρκεια δοκιμών, χορήγηση σε τυχαία βάση κλπ. Στο μέλλον σχεδιάζουν να εξετάσουν τα αποτελέσματα της χρήσης ωκυτοκίνης σε γυναίκες καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά της φαίνεται πως δεν έχουν δώσει στην «ορμόνη του έρωτα» έτσι αβασάνιστα το όνομά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Ναι στη μεσογειακή διατροφή, αλλά με τι λεφτά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν