Η νόσος Αλτσχάϊμερ ξεκινά από νεαρή ηλικία!

  • Iatropedia
Σε μια ανακάλυψη-έκπληξη, ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά αφύσικους σχηματισμούς αμυλοειδούς πρωτεΐνης –σήμα κατατεθέν της νόσου Αλτσχάϊμερ– σε εγκεφάλους ενηλίκων από την ηλικία των 20 ετών, ανατρέποντας την θεωρία σχηματισμού τους σε μεγαλύτερη ηλικία…

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το Αλτσχάϊμερ κάνει την εμφάνισή του κατά κανόνα μετά την ηλικία των 60 ετών. Όμως οι συγκεντρώσεις μιας ελλαττωματικής πρωτεΐνης, το πρώτο χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου, που εντοπίσθηκαν σε εγκεφαλικά κύτταρα νεαρών ενηλίκων δείχνουν ότι η ασθένεια ξεκινά το αργό, ύπουλο ταξίδι της πολύ πιο νωρίς. Ερευνητές από το Northwestern University χαρακτηρίζουν στην επιθεώρηση Brain τα ευρήματά τους ως «ανακάλυψη άνευ προηγουμένου» καθώς δεν περίμεναν να συναντήσουν σχηματισμούς αμυλοειδούς πρωτεΐνης σε χολινεργικούς νευρώνες βασικού προσθεγκεφάλου 20χρονων.

Τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα συνδέονται στενά με τις λειτουργίες της μνήμης και της προσοχής και είναι από τα πρώτα που «πεθαίνουν» εξαιτίας φυσιολογικού γήρατος ή λόγω της νόσου Αλτσχάϊμερ. Όπως διεπίστωσε η ερευνητική ομάδα, τα ολιγομερή αμυλοειδούς, όπως αποκαλούνται οι τοξικές συγκεντρώσεις αμυλοειδούς πρωτεΐνης σε αυτούς τους ευαίσθητους νευρώνες, μπορούν να ξεκινήσουν από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, συνεχίζοντας να μεγαλώνουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Η δια βίου συσσώρευση αμυλοειδούς στους συγκεκριμένους νευρώνες είναι που συμβάλλει στην ευπάθεια των κυττάρων αυτών στην γήρανση και την απώλειά τους λόγω Αλτσχάϊμερ, εξηγούν οι ειδικοί. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η έκθεση των εγκεφαλικών κυττάρων στους ομίλους αμυλοειδούς προκαλεί την διαρροή μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, έτσι αυτά πεθαίνουν» λένε. «Είναι πιθανό καθώς αυξάνονται οι συγκεντρώσεις αυτές να προκαλούν ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα, σκοτώνοντάς τα πρόωρα στην συνέχεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ