Οι νοσηλευτές καταγγέλλουν την ανυπαρξία γιατρού στα ΤΕΠ του Ν. Αλεξανδρούπολης

  • Iatropedia
Καταγγελία για την πρακτική που ακολουθείται στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης να κάνουν την διαλογή των περιστατικών οι νοσηλευτές χωρίς την συμμετοχή γιατρού, έκαναν τα προεδρεία από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών του ΕΣΥ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με παρεμβάσεις τους που κοινοποίησαν σε κάθε αρμόδιο, και τα δύο όργανα επισημαίνουν ότι η πρακτική που ακολουθείται αφενός δεν είναι σύννομη, αφετέρου είναι επικίνδυνη.

Διαβάστε εδώ τις επιστολής της ΕΝΕ και της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ:

Θέμα: «Σοβαρή παραβίαση της Νομοθεσίας κατά τη διαλογή περιστατικών στο ΤΕΠ Αλεξανδρούπολης»

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 1454/28-11-2014 εγγράφου μας αναφορικά με την άκρως παράνομη μη συμμετοχή ιατρού στην διαδικασία διαλογής περιστατικών στα ΤΕΠ του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά και μετά την κοινοποίηση του υπ’ αριθ. Α3β/οικ.5618/21-1-2015 εγγράφου της Δ/ΝΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ του Υπουργείου Υγείας, σας ενημερώνουμε ότι η διαλογή των ασθενών εξακολουθεί και γίνεται μόνο από Νοσηλευτές κατά παραβίαση τη διάταξης της παραγράφου 9 της υπ’ αριθ. Υ4δ/Γ.Π.οικ22869/20/03/2012 (ΦΕΚ 874/2012) Υπουργικής Απόφασης, όπου προβλέπει την παρουσία και ιατρού.

Κατά παραβίαση δηλαδή, των οριζομένων στην ανωτέρω υπουργική απόφαση, η οποία δεν καταλείπει δυνατότητα επιλογής και παρουσίας διαζευκτικώς είτε ειδικευμένου ιατρού είτε νοσηλευτή, αλλά απαιτεί η διαλογή να γίνεται παρουσία αμφοτέρων των ειδικοτήτων, η διαδικασία της προώθησης των ασθενών στα ιατρεία του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης γίνεται πλημμελώς μόνον από νοσηλευτές.

Επειδή η παραπάνω πρακτική ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, παρακαλούμε για την επίλυση του προβλήματος και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας

……………………………………………………………………………………………………………….

Προς: Διοικητή ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Κοινοποίηση: Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΠΓΝ Αλεξ/πολης

Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Θέμα: Κίνδυνος απο τη Διαλογή περιστατικών στο ΤΕΠ του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Αναφορικά με την άκρως παράνομη μη συμμετοχή ιατρού στην διαδικασία διαλογής περιστατικών στα ΤΕΠ του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 9 της υπ’ αριθ. Υ4δ/Γ.Π.οικ22869/20/03/2012 (ΦΕΚ 874/2012) Υπουργικής Απόφασης, στο χώρο διαλογής του ΤΕΠ, τον ασθενή υποδέχονται ειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές, για άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ΠΦΥ και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής του, τον κατευθύνουν στους χώρους του ΤΕΠ.

Κατά παραβίαση των οριζομένων στην ανωτέρω απόφαση, η οποία δεν καταλείπει δυνατότητα επιλογής και παρουσίας διαζευκτικώς, είτε ειδικευμένου ιατρού είτε νοσηλευτή, αλλά απαιτεί η διαλογή να γίνεται παρουσία αμφοτέρων των ειδικοτήτων, η διαδικασία της προώθησης των ασθενών στα οικεία ιατρεία στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, γίνεται μόνον από νοσηλευτές χωρίς να έχει προηγηθεί το triage αυτών, γεγονός που αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς.

Συμπερασματικά, ως Διοικητής του συγκεκριμένου νοσοκομείου, σας βαρύνουν σοβαρές ευθύνες αναφορικά με την παράνομη λειτουργία των ΤΕΠ ως προς τη διαλογή των ασθενών, χωρίς την παρουσία ιατρού και σας καλούμε για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Αριστείδης Δάγλας Γεώργιος Αβραμίδης