Η μαφία του ΙΚΑ! Πως στήθηκε το κόλπο με τις προμήθειες

  • Iatropedia
Βαμβάκι να φάνε και οι… κότες. Ιατρικά εργαλεία σκονισμένα και… αποθηκευμένα. Αντιδραστήρια για κάθε …γούστο. Αμέτρητα υλικά χάθηκαν ή δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ παρότι αγοράσθηκαν με χρήματα του ΙΚΑ το οποίο σήμερα παρουσιάζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίαζε επί σειρά ετών το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ίδρυμα της χώρας την ώρα όμως που μονάδες υγείας δε διέθεταν ούτε τα απαραίτητα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Το κόλπο των προμηθειών δεν είναι άγνωστο στους ιθύνοντες του τομέα της υγείας. Άλλωστε επί σειρά ετών εφαρμοζόταν με μεγάλη επιτυχία και στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπερτιμολογημένα υλικά με μίζες που πήγαιναν στις τσέπες επιτήδειων, υλικά που δεν έφθαναν ποτέ στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ αλλά κατέληγαν στις …τσέπες άλλων, ασθενείς που εξετάζονταν χωρίς υλικά.

Όλα αυτά κάτω από τη μύτη των αρμοδίων που επί σειρά ετών φαίνεται να γνώριζαν το κόλπο με τις προμήθειες αλλά σιωπούσαν.

Όμως πολλοί είναι αυτοί που φαίνεται πως πλούτισαν μέσα από τη διαδικασία αυτή και παρέμειναν ατιμώρητοι.

Η υπόθεση ήταν απλή: εταιρείες προμηθειών μετά από συμφωνία με υπευθύνους έδιναν υλικά και αναλώσιμα στο ΙΚΑ τα οποία πουλούσαν σε τιμές εξωφρενικές. Στις περιπτώσεις που αυτά αξιοποιούνταν και δεν έμεναν κλεισμένα σε αποθήκες, αύξαναν το κόστος των εξετάσεων στα ύψη.

Με αποτέλεσμα βέβαια κάποιοι στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν …πάρτι καθώς είχαν τη δυνατότητα να προσελκύουν με καλύτερες τιμές περισσότερους πελάτες και να κλείνουν συμφωνίες πιο συμφέρουσες.

Συνέπεια όμως ήταν και να τρίζουν τα οικονομικά θεμέλια του ΙΚΑ που έφθασε να μη έχει δυσκολία να πληρώνει και τις συντάξεις.

Οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ στο οποίο εντάχθηκε πλέον το τμήμα υγείας του ΙΚΑ αναμένεται να συνεχισθούν και σε άλλα υποκαταστήματα και αποθήκες του ιδρύματος. Ωστόσο η ζημιά που εκτιμάται σε εκατ. ευρώ έχει ήδη γίνει.