Η μάχη των φαρμάκων

  • Iatropedia
Σε ισχύ τίθεται η "θετική λίστα φαρμάκων" αναδρομικά από 1ης Σεπτεμβρίου. Για τρομακτικό πόλεμο μιλά ο υπουργός Υγείας και πιέσεις για τις μειώσεις τιμών που έχει κάνει.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «θετική λίστα» φαρμάκων που θα περιλαμβάνει κοντά στα 12000 σκευάσματα, τα οποία θα χορηγούνται με μειωμένες τιμές καθότι ορίστηκε ανώτατη τιμή αναφοράς.

Οι μειωμένες αυτές τιμές φαίνεται ότι προκάλεσαν και πιέσεις στο Υπουργείο Υγείας, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έκανε λόγο για τρομερό πόλεμο.

Πάντως η λίστα περιλαμβάνει 800 θεραπευτικές κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες εντάσσονται τα όμοια σκευάσματα ανάλογα την ασθένεια. Η θετική λίστα θα ισχύει αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου ενώ τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή του υπουργείου. Οι ενστάσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που διαμαρτύρονται για τη μείωση των τιμών των προιόντων τους.

Με ειδικό καθεστώς χωρίς μειωμένες τιμές θα διατίθενται 216 φάρμακα που εξαιρούνται από τη λίστα ως καινοτόμα.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναμένεται να καταθέσει αύριο στη Βουλή ειδική ρύθμιση που θα προβλέπει τον τρόπο είσπραξης του ποσού των 262.000.000 ευρώ που θα καταβάλουν οι φαρμακοβιομήχανοι ως έκπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 15 Νοεμβρίου.

Ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι εξαιτίας της πολιτικής φαρμάκων που ακολουθήθηκε εξασφαλίστηκαν το 2010 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2011 αναμένεται να υπάρξει εξοικονόμηση ύψους 1,3 δις ευρώ