Η λύση για εξυγίανση: Λιγότεροι γιατροί αυστηρότερος έλεγχος αποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών

  • Iatropedia
Ο Παναγιώτης Βάρδας, καθηγητής Καρδιολογίας, MD, PhD (London), Πανεπιστήμιο Κρήτης, τ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας σημείωσε χθες μιλώντας στο 6ο Pharma & Health Conference ότι "έχουμε περίπου 30.000 περισσότερους γιατρούς από χώρες όπως Πορτογαλία, Τσεχία, Βέλγιο". Επίσης επισήμανε ότι "δεν μπορεί να υποχρεώνεται ένας άνθρωπος να πληρώνει μηνιαίες εισφορές χωρίς να το εισπράττει εφόσον ασθενήσει. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα του συστήματος υγείας με βάση τον ασθενή, δηλαδή να πληρώνει αλλά να ξέρει τι υγεία αγοράζει".

'Eρευνα που παρουσιάστηκε από τον κ. Νίκο Πολύζο, καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, τoy Δημοκρήτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρει καταρχάς ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές στο χώρο του Φαρμάκου τα τελευταία χρόνια ήταν:

1. Η Ασφάλιση Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,

2. Ο έλεγχος των συνταγών με την θετική λίστα (μείωση), την αρνητική λίστα, τα μηνιαία όρια ανά γιατρό, η δραστική ουσία/, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα

3. Ο έλεγχος δαπανών με μειώσεις τιμών – ασφαλιστικής τιμής, μείωση κέρδους φαρμακείων και Clawback – Rebate.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, είναι ενδεικτικό ότι η εξωνοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δις το 2009 στα 2,3 δις το 2014, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από τα 455 εκ. στα 200 εκ. το 2014.

Ο Παναγιώτης Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας, MD, PhD (London), Πανεπιστήμιο Κρήτης, τ. Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου, European Heart Agency (ESC), Βρυξέλλες σημείωσε ότι «χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο πρίγκιπας είναι ο ασθενής. Το σύστημα υγείας προδόθηκε απ' όλους με κακοδιαχείριση όλων των εμπλεκομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε περίπου 30.000 περισσότερους γιατρούς, από χώρες όπως Πορτογαλία, Τσεχία, Βέλγιο». Ο κ. Βάρδας τόνισε ότι το μέλλον για το σύστημα Υγείας είναι αυτό που στηρίζεται στην αξία (Value-based medicine). Δεν μπορεί να υποχρεώνεται ένας άνθρωπος να πληρώνει μηνιαίες εισφορές χωρίς να το «εισπράττει» εφόσον ασθενήσει. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα του συστήματος υγείας με βάση τον ασθενή, δηλ. να πληρώνει αλλά να ξέρει τι υγεία αγοράζει». Επίσης, ο καθηγητής Βάρδας δήλωσε πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας Εθνικός Οργανισμός Ιατρικής Τεχνολογίας, ο οποίος θα μηχανοργανώσει και θα αξιολογήσει όλο το κομμάτι αυτό καθώς είναι τεράστιας σημασίας.

Ο δρ. Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής και Διευθυντής, ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, αναπληρωτής κοσμήτορας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σημείωσε ότι «όλη η Ευρώπη ασχολείται με την αναδιοργάνωση των συστημάτων Υγείας. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει πολλά προς σωστή κατεύθυνση και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πλέον επιτυχημένος τομέας της Δημόσιας Διοίκησης, παρόλα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα». Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι για ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας υπάρχουν 4 συστατικά, η καλή ραχοκοκαλιά με σωστά πληροφοριακά συστήματα, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η σωστή κοστολόγηση στο φάρμακο, στις εξετάσεις στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η απαραίτητη εκτίμηση υγειονομικών αναγκών της χώρας.

Ο Riccardo Canevari, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Novartis Hellas δήλωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν καλά εργαλεία τα οποία πρέπει να εφαρμόσουμε όμως. Είναι σημαντικό τα φαρμακευτικά προϊόντα να αποζημιώνονται μόνο εφόσον υπάρχει μετρήσιμη αξία για τον ασθενή. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών. Παράλληλα όμως η Πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει στην Ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας για το καλό της συνολικής οικονομίας. Πρέπει να διατηρηθούν οι επενδύσεις και να αυξηθούν, αν είναι εφικτό».

Ο κ. Canevari τόνισε εξάλλου ότι υπάρχει θετική προοπτική, καθώς διαφαίνεται μια σταθερότητα, με προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει ο χρόνος να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε. Για τον προϋπολογισμό, τόνισε ότι ναι μεν υπάρχει σταθερότητα αλλά δεν έπρεπε να πέσει κάτω από τα 2 δις ευρώ.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής, IMS Hellas επισήμανε ότι «η αγορά φαρμακείου την 5ετία 2010-2015 υποχώρησε κατά μόλις 0,7% σε όγκο και αυτό οφείλεται στην καλή πορεία των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς το Φάρμακο (με κουπόνι) υποχώρησε κατά 8%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 17,4%.» Σύμφωνα με τον κ. Κωστάρα, η αγορά του Φαρμακείου, την ίδια 5ετία μειώθηκε κατά 20% σε αξίες, με τα φαρμακευτικά σκευάσματα να έχουν υποχωρήσει κατά 28,1%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ παρουσίασαν άνοδο 37,1%. Αξίζει, δε, να προσθέσουμε ότι στη συνολική αγορά φαρμακείου τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν πλέον το 74% των συνολικών πωλήσεων, έναντι του 82% που ήταν το 2010″.

Ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Boehringer Ingelheim Ελλάς, είπε ότι από την πλευρά της Boehringer, με επενδύσεις 50 εκατ. και εξαγωγές σε 50 χώρες «για να υπάρξει μεγαλύτερη προοπτική, πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για την παραγωγή, όπως και να αυξηθεί η τοπική παραγωγή». Τόνισε επίσης ότι πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα, κίνητρα για τις εισφορές των εργαζομένων, για την επιστροφή των rebates και clawback, μιας και το φάρμακο εκτός από κοινωνικό αγαθό είναι και επιχειρηματικό αγαθό που συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία.

Ο κ. Barroca, επιδοκίμασε τις προτάσεις του κ. Μπασκόζου επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται προτάσεις απλές και πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Το ζήτημα είναι ο ασθενής να έχει το συγκεκριμένο φάρμακο που έχει ανάγκη». Τόνισε επίσης, ότι τους τελευταίους 7-8 μήνες το περιβάλλον δεν ήταν σαφές και αυτό που απαιτείται είναι ένας οδικός χάρτης ώστε ο καθένας να ξέρει τι μπορεί να κάνει.

Ενώ ο κ. Καρόκης είπε ότι «όσο πιο πολλά δεδομένα έχουμε, οι οριζόντιες πολιτικές φτάνουν στο τέλος τους». Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι το σύστημα είχε μοναδική φιλοσοφία τη μείωση της δαπάνης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που απαιτείται είναι ένα πιο απλό και ελεύθερο σύστημα τιμών, μια διαδικασία αποζημίωσης που θα αναγνωρίζει την αξία νέων φαρμάκων, αλλά και επένδυση στους ανθρώπους στον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Κοφινάς, σημείωσε ότι «το 1/3 του όγκου φαρμάκων μας παράγεται στην Ελλάδα, καθώς θέλουμε η ελληνική επιχείρηση να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα που βοηθά και σε ανάπτυξη θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σ' ένα πρόγραμμα δράσης και να καταλήξουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες σημειώνοντας ότι αν λειτουργήσουν όλα τα προαναφερόμενα μέτρα και υπάρξει πρωτογενής έλεγχος δεν θα χρειαστεί να υπάρξει πυρόσβεση στο τέλος με το clawback».

Ο κ. Καλαμίτσης τόνισε ότι λείπει η πολιτική βούληση, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τον περασμένο Μάιο ο πρώην υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλής είχε δεσμευτεί ότι τον Ιούνιο θα λειτουργήσει Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν συνέβη. Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Διαφάνειας και να αναρτώνται τα πάντα στο διαδίκτυο.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.