Η κρίση στην οικονομία μας τρελαίνει

  • Iatropedia
Η οικονομική κρίση έχει τσακίσει την ψυχολογία του Έλληνα. Την ίδια ώρα ειδικοί επιστήμονες κρούουν τονκώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των ψυχιατρικών περιστατικών αλλά και της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αυτής. Από την άλλη πλευρά, τα κονδύλια για τις μονάδες ψυχικής υγείας, ολοένα και μειώνονται

Τραγικές είναι οι επιπτώσεις στη χώρα μας από τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τους πολίτες. Οι επιστήμονες της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας μιλούν για αύξηση της προσέλευσης των ασθενών με ψυχικές παθήσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ενώ συσχετίζουν άμεσα την οικονομική δυσπραγία με την κατάθλιψη αλλά και την αύξηση των αυτοκτονιών.

Όπως αναφέρουν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του ποσοστού ανεργίας και των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Άλλωστε όπως εξηγούν το ποσοστό ανεργίας βρέθηκε να συσχετίζεται θετικά με ανθρωποκτονίες, διαζύγια αλλά και αυτοκτονίες.
Εξάλλου σύμφωνα με έρευνα σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες.
Οι επιστήμονες της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας εξηγούν πως τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης μπορούν να προφυλάξουν από την αυτοκαταστροφή. Όμως η κυβέρνηση παρ αυτα δε διστάζει να προχωρήσει σε δραματική περικοπή των δαπανών για την ψυχική υγεία που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει το 50%. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, τόσο για το προσωπικό που θα απολυθεί, προ παντός όμως για τους ασθενείς που έχουν αποασυλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην Κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη σχιζοφρένεια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

άνοια: συμπτώματα και αιτίες

οι έλληνες νιώθουν ταπείνωση, φόβο και βράζουν από θυμό