Η κρίση σκοτώνει την υγεία των Ελλήνων! 6 στους 10 δεν μπορούν να πάνε σε γιατρό

  • Iatropedia
Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων έχουν τα μνημόνια και η οικονομική κρίση. Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει ότι οι δείκτες υγείας των Ελλήνων μειώνονται καθημερινά ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν πλέον να επισκεφθούν ούτε καν έναν γιατρό.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και τον καθηγητή οικονομικών της υγείας Γιάννη Κυριόπουλο, 6 στους 10 ασθενείς αναβάλουν τις επισκέψεις σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα επειδή υπάρχει πλέον συμμετοχή. Ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων εξαιτίας της καταρρευσης του ΕΟΠΥΥ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής κ.Κυριόπουλος: «υπάρχει ανάγκη ολικής επαναφοράς στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ)» και ενίσχυση της ασφάλισης υγείας διά της οργανωτικής και χρηματοδοτικής ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ.

Η πρόσβαση στην ΠΦΥ είναι δυσχερής και η χρήση έχει μειωθεί επειδή σχετίζεται με ιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές, οι οποίες έχουν μειωθεί πλέον του 30% εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Έξι στα 10 άτομα αναβάλουν τη χρήση υπηρεσιών ΠΦΥ επειδή υπάρχει συμμετοχή. Το βάρος έχει πέσει στα νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχει συμμετοχή».

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα η κίνηση στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα αυξάνεται συνεχώς με το προσωπικό βέβαια να μειώνεται. Αποτέλεσμα και στο ΕΣΥ η εξυπηρέτηση των ασθενών να είναι περιορισμένης ποιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν