Η κρίση αυξάνει τα φακελάκια!

  • Iatropedia
Το μνημόνιο και η μείωση των εισοδημάτων πολλών γιατρών φαίνεται ότι αυξάνουν την πίεση προς τους ασθενείς οι οποίοι καλούνται να δώσουν φακελάκι έστω και …κουρεμένο.

Μπορεί να μειώνονται τα ποσά που πρέπει να δίνουν κάτω από τα τραπέζι πλέον οι ασθενείς λόγω κρίσης, το φαινόμενο «φακελάκι» όμως αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας καταγράφουν όλο και περισσότερα περιστατικά «λαδώματος» γιατρών έστω κι αν πολλά από αυτά δε δημοσιοποιούνται.

Φαινόμενο πάντως που αναμενόταν στους κόλπους των νοσοκομείων εξαιτίας της δραστικής μείωσης των μισθών του ιατρικού προσωπικού.

Βέβαια εκείνοι που και προ μνημονίου τηρούσαν τον όρκο του Ιπποκράτη και δε ζητούσαν φακελάκι από τους ασθενείς, εξακολουθούν να τηρούν την ίδια ηθική στάση.

Πάντως η …ταρίφα πλέον έχει μειωθεί καθώς τα άλλοτε 1000 ευρώ έγιναν 500 και τα 500 μετατράπηκαν σε 300 με 350.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση 52χρονου αγγειοχειρουργού του «Λαϊκού» νοσοκομείου που συνελήφθη για παθητική δωροδοκία ύστερα από καταγγελία που έγινε εις βάρος του αλλά και επιχείρηση της αστυνομίας με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν τα παιδιά του 82χρονου ασθενούς στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο αγγειοχειρουργός απαίτησε χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν προσδιόρισε αρχικά, για τις παρασχεθείσες στον πατέρα τους ιατρικές υπηρεσίες, ενώ έκανε «εικονική» εισαγωγή στον ασθενή πέντε μέρες πριν την κανονική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο γιατρός απαίτησε, πέρα από το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ που του είχε αρχικά δοθεί ως «φακελάκι» από τα παιδιά του ηλικιωμένου ασθενούς, αντίστοιχο ποσό, το οποίο θα παραλάμβανε μετά την κοπή των ραμμάτων του 82χρονου.

Σε προκαθορισμένο ραντεβού στο γραφείο του αγγειοχειρουργού στο «Λαϊκό», οι συγγενείς του ασθενούς παρέδωσαν στο γιατρό το ποσό των 300 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που είχαν αναπτυχθεί στους χώρους του Νοσοκομείου βρέθηκε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό και ο 52χρονος γιατρός συνελήφθη για να οδηγηθεί αργότερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με την κατηγορίας της παθητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση.