Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια μάχη κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

  • Ρούλα Τσουλέα
κλιματική αλλαγή
Τι αναφέρει σε σημερινή έκθεση του το Παγκόσμιο Ταμείο καταπολέμησης αυτών των λοιμωδών νοσημάτων.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις παγκόσμιες προσπάθειες καταπολέμησης τριών από τις πιο επικίνδυνες λοιμώδεις νόσους στον πλανήτη, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Ταμείου Καταπολέμησης του AIDS, της Φυματίωσης & της Ελονοσίας (GFATM).

Σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο  GFATM αναφέρει ότι οι προσπάθειες αυτές είχαν ήδη δεχθεί άσχημο πλήγμα από την πανδημία. Πάνω που άρχιζαν να ανακάμπτουν, όμως, ήρθαν οι εντεινόμενες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή να τις υπονομεύσουν εκ νέου.

Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι πολεμικές συρράξεις στον πλανήτη, το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι πιθανότατα θα χαθεί ο στόχος της εκρίζωσης των τριών ασθενειών έως το 2030. Εκτός κι αν ληφθούν «πρωτοφανή μέτρα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου κ. Peter Sands.

Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των υγειονομικών προγραμμάτων για το AIDS, την φυματίωση και την ελονοσία. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του, χάρη στις προσπάθειες των εταίρων του το 2022 κατόρθωσε στις χώρες όπου δραστηριοποιείται:

  • Να βοηθήσει 24,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν αντιρετροϊκή θεραπεία για τον ιό HIV/AIDS. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει πετύχει ποτέ.
  • Να βοηθήσει 6,7 εκατομμύρια ασθενείς με φυματίωση να αρχίσουν ανθελονοσιακή θεραπεία.
  • Να μοιράσει 220 εκατομμύρια σήτες για παράθυρα, για να προστατευθούν ολόκληρες οικογένειες από ελονοσία

Χάρη στις προσπάθειές του, υπολογίζεται ότι από την ίδρυσή του έως τώρα έχουν σωθεί συνολικώς 59 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Οι προσπάθειές του, όμως, αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες από τον συνδυασμό αλληλένδετων και συγκρουόμενων  κρίσεων». Μία από τις κυριότερες είναι η κλιματική αλλαγή, τονίζει.

Η κλιματική αλλαγή

Η ελονοσία, λ.χ., εξαπλώνεται σε ορεινές περιοχές της Αφρικής όπου έως πρότινος έκανε πολύ κρύο για να επιβιώσουν τα κουνούπια-ξενιστές της. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες:

  • Εξαντλούν τα συστήματα Υγείας
  • Εκτοπίζουν τις τοπικές κοινότητες
  • Προκαλούν εξάρσεις των μολύνσεων
  • Διαταράσσουν τα θεραπευτικά προγράμματα.

Σε χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Βιρμανία (Μιανμάρ), ακόμα και το να φθάσει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται είναι πια πολύ δύσκολο, τονίζεται στην έκθεση. Και αυτό λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί.

Ο κ. Sands όμως τόνισε πως υπάρχει ακόμα ελπίδα, εν μέρει χάρη στη βελτίωση των τρόπων πρόληψης και των νέων διαγνωστικών εργαλείων. «Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, έχουμε εργαλεία που λειτουργούν και μπορούμε να μάθουμε από τις επιτυχίες του παρελθόντος», επισήμανε. «Πρέπει όμως να επιταχύνουμε την πρόσβαση στις καινοτομίες και να εξαλείψουμε τις ανισότητες που αυξάνουν την ευπάθεια των νεαρών γυναικών, των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και των πιο φτωχών».

Φωτογραφία: iStock