Η κατανάλωση ορισμένων ψαριών παρεμβαίνει στην δράση της χημειοθεραπείας

  • Iatropedia
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ρέγγα, το σκουμπρί και ορισμένα ιχθυέλαια σε συμπληρώματα διατροφής ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκινοπαθείς αντίσταση στην χημειοθεραπεία.

Η παράλληλη λήψη αντικαρκινικών φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής στα οποία προστρέχουν πολλοί καρκινοπαθείς σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την κατάσταση της υγείας τους ίσως να μην είναι καλή ιδέα, υποστηρίζουν ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο Άμστερνταμ. Ειδικά η πρόσληψη λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και η κατανάλωση ρέγγας και σκουμπριών ενέχει τον κίνδυνο να επηρεάσει το αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Oncology, το 20% των καρκινοπαθών στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί συμπληρώματα που περιέχουν ιχθυέλαια ως πηγή πρόσληψης Ωμέγα-3 σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κατανάλωσή τους να έχει τριπλασιασθεί. Όμως η Δρ. Emilie E. Voest προειδοποιεί ότι τα ιχθυέλαια περιέχουν σημαντικά επίπεδα του λιπαρού οξέος 16:4(n-3) το οποίο σε προκλινικά μοντέλα έδειξε να ακυρώνει την δράση της χημειοθεραπείας. Σε δοκιμές με ποντίκια, η πρόσληψη μικρών δόσεων ιχθυελαίου είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Η λήψη σχετικών συμπληρωμάτων αύξησε αμέσως τα επίπεδα του 16:4(n-3) στο αίμα εθελοντών που συμμετείχαν στην έρευνα και δεν υποχώρησαν στα φυσιολογικά παρά μόνο μετά από 8 ώρες. Η λήψη 50 ml συμπληρωμάτων ιχθυελαίου εκτίναξε τα επίπεδα στα ύψη ενώ η κατανάλωση 100 γραμμ. ρέγγας ή σκουμπριού τα αύξησε επίσης. Η βρώση σολωμού είχε μικρότερη αύξηση. Οι Ολλανδοί ερευνητές τονίζουν πως απαιτείται περαιτέρω μελέτη, ωστόσο συστήνουν οι καρκινοπαθείς να αποφεύγουν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα μια ημέρα πριν την χημειοθεραπεία έως μια ημέρα μετά και την κατανάλωση των συγκεκριμένων ειδών ψαριού ένα 48ωρο πριν την θεραπεία.