Η καινοτομία στην μάχη κατά της COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
COVID-19
Στην μάχη κατά της πανδημίας της νόσου COVID-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός που ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες από την Κίνα, ο καθένας έχει τον ρόλο του.

Από τα ύψιστα κλιμάκια διακυβέρνησης μέχρι και τον τελευταίο πολίτη, όλοι έχουμε την υποχρέωση να φερθούμε υπεύθυνα για να περιορίσουμε και -εν τέλει- να εξαλείψουμε τον κορονοϊό.

Προεξέχοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια κατέχει φυσικά η επιστημονική κοινότητα. Είναι οι έρευνες και οι συμβουλές των επιστημόνων εκείνες που οδηγούν τις εξελίξεις σε αυτή την μάχη.

Σε αυτό το πλαίσιο εύκολα καταλαβαίνει κανείς την σημασία της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών με απώτερο σκοπό την άμβλυνση του πόνου και τη βελτίωση της διαχείρισης της εκάστοτε νόσου ή και πανδημίας, όπως αυτή που επικρατεί τους τελευταίους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο (COVID-19). Αυτό ακριβώς είναι μέλημα ύψιστης προτεταιότητας για την εταιρεία Sanofi.

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας για την πανδημία COVID-19, είναι σαφές ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη της, για αυτόν τον λόγο, η Sanofi συνεχίζει να μοιράζεται την τεχνογνωσία και τους πόρους της με εταιρείες του κλάδου, με στόχο τη δημιουργία και την προμήθεια επαρκούς ποσότητας εμβολίων που θα συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης αυτού του ιού.

Αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο σύστημα αυτοεξέτασης

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια της εταιρείας για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 είναι η ανάπτυξη μιας μη συνταγογραφούμενης λύσης αυτοεξέτασης, σε συνεργασία με τη Luminostic. Ήδη στα αρχικά στάδια της κρίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε ως προτεραιότητα τον ταχύ, αξιόπιστο έλεγχο προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία. Στην πραγματικότητα, όμως, ο έλεγχος εξακολουθεί να μην είναι ευρέως διαθέσιμος και δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σύστημα αυτοεξέτασης κατ’ οίκον. Στόχος της Sanofi είναι να προσφέρει μια λύση μέσω smartphone, η οποία θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, χωρίς να απαιτείται η διενέργεια εξέτασης από επαγγελματίες υγείας ή εργαστηριακός έλεγχος, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η εξέταση, που έχει σχεδιαστεί να ανιχνεύει τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 σε αναπνευστικά δείγματα, δίνει το αποτέλεσμα σε 30 λεπτά ή λιγότερο. Βασίζεται στον συνδυασμό της εμπειρίας ελέγχου της Sanofi στο πεδίο της κλινικής έρευνας με τη μοναδική τεχνολογία της Luminostics που χρησιμοποιεί το οπτικό σύστημα ενός smartphone. Μέσω μιας εφαρμογής iOS/Android που παρέχει οδηγίες σχετικά με τη λήψη και την επεξεργασία του δείγματος, το τηλέφωνο, εμφανίζει τα αποτελέσματα της εξέτασης και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, συνδέει τους χρήστες με μια υπηρεσία τηλεϊατρικής. Η ανάπτυξη της λύσης αυτοεξέτασης έχει ξεκινήσει με στόχο να καταστεί διαθέσιμη πριν από τα τέλη του 2020, με το παγκόσμιο δίκτυο διανομής της Sanofi να διασφαλίζει τη διάθεση της λύσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία στην ανάπτυξη εμβολίων

Η Sanofi Pasteur, η παγκόσμια επιχειρησιακή μονάδα εμβολίων της Sanofi, έχει συνάψει αρκετές συνεργασίες προκειμένου να διερευνήσει διαφορετικές, καινοτόμες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου το συντομότερο δυνατό. Πιο πρόσφατα, ένωσε τις δυνάμεις της με την GSK για την ανάπτυξη ενός ανοσοενισχυμένου εμβολίου για τη νόσο COVID-19. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Sanofi συνεισφέρει το αντιγόνο (την πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του σώματος στον ιό), το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA. Η ανάπτυξη του ανασυνδυασμένου υποψήφιου εμβολίου ενάντια στη νόσο COVID-19 στηρίζεται στη χρηματοδότηση και τη συνεργασία με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA) των ΗΠΑ. «Χρησιμοποιούμε μια υπάρχουσα τεχνολογία η οποία είχε σχεδιαστεί για τη γρίπη και την εφαρμόζουμε στον νέο ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19», δήλωσε ο John Shiver, Head of Vaccine R&D της Sanofi. «Η χρήση μιας υπάρχουσας πλατφόρμας και η εξασφάλιση συνεργασιών είναι κεντρικής σημασίας για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης». Η GSK θα συνεισφέρει με την πλατφόρμα ανοσοενίσχυσης που διαθέτει. Η προσθήκη μιας ανοσοενισχυτικής ουσίας ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, μειώνει την απαιτούμενη ποσότητα της πρωτεΐνης εμβολίου ανά δόση και βελτιώνει τις πιθανότητες δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου το οποίο θα είναι σε θέση να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Το υποψήφιο εμβόλιο αναμένεται να εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και να διατεθεί στην αγορά το συντομότερο δυνατό.

COVID-19

Η Sanofi επενδύει στην επιστήμη, ώστε να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις προσκλήσεις υγείας, μικρές ή μεγάλες. Στηρίζεται στη μακρόχρονη επένδυσή της στην τεχνολογία των εμβολίων και σε προηγούμενη εργασία της στο πλαίσιο του προγράμματος του εμβολίου κατά του SARS. Εξίσου πρωτοφανής υπήρξε η ταχύτητα που χαρακτηρίζει τη συνεργασία της με τις ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε διάστημα ημερών αντί μηνών.

H Sanofi έχει αφοσιωθεί στην υποστήριξη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις υγείας, μεγάλες ή μικρές. Στόχος της είναι να προσφέρει καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις, ώστε να βοηθάει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, να ζουν καλύτερα και να απολαμβάνουν τη ζωή τους στο έπακρο.

Ενημερώσου στο www.sanofi.gr