Η κ. Μ. Βαρδινογιάννη στο πρόγραμμα ιατρικής βοήθειας προσφύγων «We Care»

  • Iatropedia
Στο αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», παρουσία του υπουργού Υγείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κυρίου Αθανάσιου Δημόπουλου, η πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Γιώργος Πατούλης και ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Μανώλης Παπασάββας, παρουσίασαν το Πρόγραμμα «We care», ένα πρόγραμμα ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, που αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Το Πρόγραμμα «We care» αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών, στα οποία θα παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός όπου απαιτείται. Μετά από την εξέταση, θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα γίνεται διακομιδή στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όλες οι περιπτώσεις θα καταγράφονται και θα γίνεται ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από εθελοντές παιδιάτρους και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» καθώς και από γιατρούς από τον «Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Αττική και θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, σε συνεννόηση με τους Δήμους. Παράλληλα, θα παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

Η κυρία Βαρδινογιάννη, ανοίγοντας με την ομιλία της τη συνέντευξη Τύπου, είπε: «Σας απευθύναμε την πρόσκληση αυτή μετά την απόφαση του Ιδρύματός μας να λάβει ενεργό δράση στην παροχή βοήθειας σε παιδιά προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών που διώχτηκαν από τη χώρα τους, που κινδύνεψαν για να φτάσουν σε τόπους πιο φιλόξενους για μια νέα αρχή, γονείς που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους, απώλειες τόσων αθώων ψυχών, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο…

Το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και κανένα κράτος ή κανένας φορέας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του. Χρειάζεται μια κοινή διεθνής πολιτική και πρωτοβουλίες τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά μου, είμαι σε συνεχή επαφή με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού για τους πρόσφυγες. Την έχω ενημερώσει για την κατάσταση στην Ελλάδα και της έχω ζητήσει να μιλήσει και για το θέμα της χώρας μας στον Γενικό Γραμματέα των Hνωμένων Εθνών, κύριο Ban Ki Moon, τώρα που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού με τη συμμετοχή 193 κρατών-μελών. Πιστεύω πραγματικά πως όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε στο πέρασμά τους από την Ελλάδα οι πρόσφυγες να τύχουν μιας αξιοπρεπούς υποδοχής και μιας ασφαλούς διέλευσης.

Για τον λόγο αυτόν, το Ίδρυμά μας ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία «We care-Πρόγραμμα Ιατρικής Βοήθειας σε Παιδιά Προσφύγων» σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας», και τη στήριξη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους γονείς και να προστατευτούν τα παιδιά, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την υγειονομική κάλυψη και τον εμβολιασμό παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Ελλάδα. Μπροστά στα πλείστα προβλήματα των προσφύγων, θεωρήσαμε πως θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ιατρική φροντίδα προς τα παιδιά και τη στήριξή τους, καθώς είναι τα πιο ευαίσθητα, και η περιπέτεια του πολέμου και της προσφυγιάς έχει αφήσει τα σημάδια της πάνω στο σώμα και στην αθώα τους ψυχή…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η UNESCO έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο Πρόγραμμά «We care» όταν το παρουσίασε η κυρία Βαρδινογιάννη, και θεωρήθηκε ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες.

Επίσης η UNESCO, από το 2004 έχει δημιουργήσει τη Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων (International Coalition of Cities) κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, με περισσότερες από 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο ως μέλη. Κάθε μέλος δεσμεύεται να ακολουθήσει ένα «Σχέδιο Δράσης 10 στόχων» που καλύπτει τομείς που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των τοπικών αρχών όπως η παιδεία, η στέγη, η απασχόληση και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Ίδρυμά «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θα συνεργαστεί με την UNESCO και μέσα από την «Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων» θα προωθήσει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης το Πρόγραμμα «We care» καθώς και θέματα δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο Υπουργός Υγείας, καθηγητής ογκολογίας, κύριος Αθανάσιος Δημόπουλος, παίρνοντας τον λόγο μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που κλείνει τη θητεία του με την παρουσίαση αυτού του ανθρωπιστικού προγράμματος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας. «Η δική σας προσφορά κυρία Βαρδινογιάννη, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Δημόπουλος, στοχεύει στα παιδιά που πλήττονται δυσανάλογα και που πολλές φορές μετακινούνται χωρίς συνοδεία και οικογένεια και κινδυνεύουν σωματικά, ψυχικά και πνευματικά» και την συνεχάρη για την πρωτοβουλία της. Ευχήθηκε «Καλή επιτυχία» στο μεγαλόπνοο, όπως το χαρακτήρισε, έργο της και ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους παιδιάτρους και τους νοσηλευτές που θα πάρουν μέρος σ’ αυτό το πρόγραμμα, καθώς και όλους όσοι συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην εφαρμογή και την επιτυχία του. Επίσης ο κύριος Δημόπουλος δήλωσε ότι ευτυχώς υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και εμβολίων, καθώς πολλές εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις έκαναν μια μεγάλη προσφορά, ενώ πρόσφατα υπήρξε και μια μεγάλη διάθεση εμβολίων από το Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Γιώργος Πατούλης αφού εξήγησε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το πρόγραμμα «We care», επεσήμανε τη μεγάλη συμβολή του προγράμματος στην ανακούφιση και στο αίσθημα αξιοπρέπειας, αυτών των πολύπαθων ανθρώπων, για τους οποίους, όπως υπογράμμισε, κανείς δεν πρέπει να αδιαφορήσει. «Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μεγαλουργούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Πατούλης «και γι’ αυτό θεωρώ πολύ σημαντική τη συνδρομή της κυρίας Βαρδινογιάννη, που είχε αυτή την ιδέα, τη δημιουργία αυτού του θεόπνευστου προγράμματος, να βρεθούμε δηλαδή εκεί που βρίσκονται οι πρόσφυγες και να τους συμπαρασταθούμε με αξιοπρέπεια. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο «We care» αποτελούμε τον κρίκο μιας αλυσίδας που «προσπαθεί» να κάνει καλύτερα τη ζωή όλων μας».

Στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από τους δημοσιογράφους, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η κυρία Μελίσσα Βαρδινογιάννη, η κυρία Αριέττα Βαρδινογιάννη και ο Σάκης Ρουβάς, ως οι πρώτοι εθελοντές στο Πρόγραμμα «We care».

Δείτε τι είπε η κα. Βαρδινογιάννη:

«Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Διοικητά,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε σήμερα κοντά μας. Σας απευθύναμε την πρόσκληση αυτή μετά την απόφαση του Ιδρύματός μας να λάβει ενεργό δράση στην παροχή βοήθειας σε παιδιά προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών που διώχτηκαν από τη χώρα τους, που κινδύνεψαν για να φτάσουν σε τόπους πιο φιλόξενους για μια νέα αρχή, γονείς που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους, απώλειες τόσων αθώων ψυχών, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Η προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο τα τελευταία 5 χρόνια έχει καταστεί ως το νούμερο ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, καθώς είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων που ζητούν καταφύγιο ή άσυλο.

Τα μεγέθη μιλούν από μόνα τους και στην περίπτωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με την «Ύπατη Αρμοστία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες» 205.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από την Συρία, ήρθαν στη χώρα μας μέσα στο 2015 όπως καταγράφηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Από αυτούς οι 80.600 ήρθαν μέσα στον Αύγουστο, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 850% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014. Περίπου 3000 πρόσφυγες έφταναν ημερησίως στα Ελληνικά νησιά μας με τους περισσότερους να κατακλύζουν τη Λέσβο. Σε μία ενδιάμεση έρευνα που έκανε η ‘Υπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες, στους 670 Σύριους που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω ξηράς ή θαλάσσης, το 44% ήταν παιδιά.

Το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και κανένα κράτος ή κανένας φορέας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του. Χρειάζεται μια κοινή διεθνής πολιτική και πρωτοβουλίες τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά μου, είμαι σε συνεχή επαφή με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού για τους πρόσφυγες. Την έχω ενημερώσει για την κατάσταση στην Ελλάδα και της έχω ζητήσει να μιλήσει και για το θέμα της χώρας μας στον Γενικό Γραμματέα των Hνωμένων Εθνών, κύριο Ban Ki Moon, τώρα που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού με τη συμμετοχή 193 κρατών-μελών.

Πιστεύω πραγματικά πως όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε στο πέρασμά τους οι πρόσφυγες από την Ελλάδα να τύχουν μιας αξιοπρεπούς υποδοχής και μιας ασφαλούς διέλευσης.

Για τον λόγο αυτόν, το Ίδρυμά μας ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία «WE CARE-Πρόγραμμα Ιατρικής Βοήθειας σε Παιδιά Προσφύγων» σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας», και τη στήριξη του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους γονείς και να προστατευτούν τα παιδιά, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την υγειονομική κάλυψη και τον εμβολιασμό παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Μπροστά στα πλείστα προβλήματα των προσφύγων, θεωρήσαμε πως θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ιατρική φροντίδα προς τα παιδιά και την στήριξή τους, καθώς είναι τα πιο ευαίσθητα και η περιπέτεια του πολέμου και της προσφυγιάς έχει αφήσει τα σημάδια της πάνω στο σώμα και στην αθώα τους ψυχή.

Το πρόγραμμα αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών, στα οποία θα παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός όπου απαιτείται. Μετά από την εξέταση, θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα γίνεται διακομιδή στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όλες οι περιπτώσεις θα καταγράφονται και θα γίνεται ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από εθελοντές παιδιάτρους και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και γιατρούς από τον «Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Αττική και θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, σε συνεννόηση με τους Δήμους. Παράλληλα, θα παρέχουμε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

Το πρόγραμμά μας αυτό έχει ενθουσιάσει την UNESCΟ όπου το παρουσιάσαμε και θα χρησιμοποιηθεί μάλιστα ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες, το οποίο η UNESCO θα προβάλει σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα προωθήσει στο δίκτυο των Δημάρχων με το οποίο συνεργάζεται.

Η UNESCO δίνει μεγάλη έμφαση στην συνεργασία της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση των πόλεων της Ευρώπης. Θεωρεί ότι η ενδυνάμωση των Δήμων ειδικά σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως μπροστά στην πρόκληση του προσφυγικού προβλήματος, είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες.

H UNESCO έχει δημιουργήσει μάλιστα από το 2004 την Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων (International Coalition of Cities) κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, με περισσότερες από 500 πόλεις ως μέλη. Κάθε μέλος δεσμεύεται να ακολουθήσει ένα «Σχέδιο Δράσης 10 στόχων» που καλύπτει τομείς που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των τοπικών αρχών όπως η παιδεία, η στέγη, η απασχόληση και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Ίδρυμά μας θα συνεργαστεί με την UNESCO και μέσα από την «Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων» θα προωθήσει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης το πρόγραμμα WE CARE καθώς και θέματα δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.

Γι’αυτό το λόγο, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία μας με την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας» η οποία μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους Δήμους της πατρίδας μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Υπουργό Υγείας, Καθηγητή Αθανάσιο Δημόπουλο, που είναι σήμερα κοντά μας. Η έγκριση από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας υπήρξε άμεση στο πρόγραμμά μας και αυτό το οφείλουμε στον κύριο Υπουργό που με μεγάλη ευαισθησία θέλησε να στηρίξει την προσπάθειά μας. Ο ίδιος και ως γιατρός και ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών στηρίζει έμπρακτα την ανθρωπιστική προσέγγιση των σύγχρονων ζητημάτων. Τον ευχαριστούμε πολύ!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και ταυτόχρονα Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριο Γιώργο Πατούλη, για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρότασή μας. Η πολύτιμη βοήθειά του και η συνεργασία του δίνουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στην προσπάθειά μας. Είναι ένας άνθρωπος που έχει εκφράσει την ευαισθησία του με σημαντικά έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι τιμή μας να είναι αυτή τη φορά δίπλα μας ως βασικός συντελεστής μιας πρωτοβουλίας μας.

Ευχαριστώ πολύ τον Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κύριο Μανώλη Παπασάββα, που μας βοηθά σημαντικά σε αυτή τη δράση. Με τη συμπαράστασή του, ένα μέρος της δημόσιας υγείας μέσα από την εθελοντική προσφορά γίνεται δώρο στα παιδιά των προσφύγων από την πολύπαθη Συρία και τις υπόλοιπες χώρες των εμπόλεμων περιοχών. Η στήριξή του είναι πολύτιμη.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον «Αγγελιοφόρο του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ» Σάκη Ρουβά που αγκαλιάζει την προσπάθεια του Ιδρύματός μας και είναι δίπλα μας δίνοντας μας ακόμα μεγαλύτερο κουράγιο.

Τέλος, σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεστε σήμερα εδώ και μέσα από το σημαντικό σας έργο θα στηρίξετε αυτή την προσπάθεια και θα την διαδώσετε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ουσιαστικό το μήνυμά μας μέσα από εσάς να φτάσει μέχρι τα αυτιά των προσφύγων και να είναι γι’αυτούς ένα μήνυμα ελπίδας, συμπαράστασης και αλληλεγγύης, από την χώρα μας στην οποία γεννήθηκαν έννοιες όπως η φιλοξενία και η κοινωνική προσφορά.

Σας ευχαριστώ!»