Η ηγεσία του ΥΥΚΑ ζητάει από τους γενικούς γιατρούς να «βάλουν πλάτη»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής στο υπουργείο Υγείας μετά την έκδοση της υπουργικής εγκυκλίου που αφορά τις μετακινήσεις γενικών γιατρών σε εξωτερικά ιατρεία επειγόντων νοσοκομείων από τις μονάδες ΠΦΥ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η ΕΛΕΓΕΙΑ, καθώς και εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων συλλόγων γενικών γιατρών της χώρας, από τις Σέρρες και τη Δράμα, μέχρι την Κέρκυρα και την Κρήτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Οικογενειακός Γιατρός και οργανωμένη ΠΦΥ για όλους τους πολίτες».

Μετά από αίτημα μας υπήρξε συνάντηση των μελών των Δ.Σ. Ένωσης και ΕΛΕΓΕΙΑ και εκπροσώπων των συλλόγων των γενικών γιατρών της χώρας με τον υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε άριστο, συναδελφικό κλίμα – άλλωστε ο υπουργός επί σειρά ετών εργάστηκε δίπλα μας σε ΚΥ-  από τη πλευρά μας εκφράστηκε η αντίθεση μας στο σχεδιασμό του υπουργείου και η θέση μας πως «ο καλύτερος τρόπος να αποφορτίσουμε την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, είναι η οργάνωση της ΠΦΥ και η εγκαθίδρυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού». Τέθηκαν παράλληλα οι προβληματισμοί μας σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν εφαρμογή της πρόσφατης εγκυκλίου, ειδικά χωρίς ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο και χωρίς τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Ο υπουργός από τη πλευρά του απέδωσε στην ασφυκτική πίεση χρόνου την έκδοση της εγκυκλίου, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους φορείς μας και έδειξε κατανόηση σε πολλούς από τους προβληματισμούς μας. Τόνισε πως ο ρόλος των γενικών γιατρών στα ΤΕΠ θα είναι καθαρά η διαλογή και η αντιμετώπιση περιστατικών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και πως δεν θα καλούνται οι γενικοί γιατροί να υποκαθιστούν γιατρούς νοσοκομειακών ειδικοτήτων. Μας κάλεσε ουσιαστικά να βάλουμε πλάτη, ώστε να συμβάλλουμε στη μη κατάρρευση του συστήματος στην περίοδο κρίσης που διάγουμε.

Η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, σε συνεργασία και με τους κατά νομούς συλλόγους Γενικών Γιατρών,  δεσμεύτηκε να στείλει μέχρι τη Δευτέρα τις προτάσεις της για τους όρους και της προϋποθέσεις βάση των οποίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν Γενικοί Γιατροί στα Εξωτερικά Ιατρεία Επειγόντων των νοσοκομείων και μέχρι η οργάνωση της ΠΦΥ, με την αποφόρτιση των νοσοκομείων που θα επιφέρει, να τους αποδεσμεύσει και να τους επιτρέψει να ασκούν την ιατρική αποκλειστικά εκεί που πραγματικά ανήκουν: στην κοινότητα, σε αστικά κέντρα και επαρχία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης                            Ευάγγελος Φραγκούλης