Η υφυπουργός η καθηγήτρια και ο άγριος καβγάς για το αίμα! Τα κουνούπια έφεραν σύγκρουση

  • Iatropedia
Όσοι παραβρέθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των κουνουπιών δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη να λογομαχεί έντονα με την καθηγήτρια αιματολογίας Ντίνα Πολίτη με αφορμή τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πως εξελίχθηκε ο άγριος καβγάς;

Το παιχνίδι που παίζεται τις ημέρες αυτές με αφορμή τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου ονομάζεται έλεγχος αίματος. Πως θα εξετάζεται δηλαδή το αίμα που συγκεντρώνεται στις αιμοδοσίες για να διαπιστωθεί εάν είναι μολυσμένο με τον ιό ή όχι.

Οι διεθνείς κανόνες αναφέρουν πως όταν εμφανίζονται κρούσματα πρέπει όλη η περιοχή να μπει σε καραντίνα. Να σταματήσουν οι αιμοληψίες και να γίνει επανέλεγχος.

Από τη μία η καθηγήτρια Κ.Πολίτη επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ για το αίμα, εισηγήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τεθούν σε καραντίνα οι ύποπτες περιοχές. Από την άλλη, η επίσης καθηγήτρια υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη ήταν κάθετα αντίθετη.

Η μάχη και η κόντρα δεν άργησε να ανάψει με τις δύο γυναίκες να είναι έτοιμες να επιτεθούν σχεδόν η μία στην άλλη. Όσοι ήταν παρόντες έμειναν άφωνοι από τον …ηλεκτρισμό που υπήρχε ανάμεσα στις δύο καθηγήτριες. Μάλιστα πολλοί λένε ότι η ένταση και ο εκνευρισμός συνεχίσθηκε και στους διαδρόμους όπου οι δύο γυναίκες σιγοψιθύριζαν όχι και κολακευτικά σχόλια η μία για την άλλη.

Πάντως εκεί που επίσης παίζεται το «παιχνίδι» είναι ο έλεγχος του αίματος. Καταρχάς αποφασίσθηκε να εξετάζεται λεπτομερώς το αίμα που συγκεντρώνεται στις αιμοδοσίες με τη σύγχρονη μέθοδο του μοριακού ελέγχου. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας κατέληξαν στο να χρησιμοποιήσουν όχι τη μέθοδο όπου κάθε δείγμα εξετάζεται ξεχωριστά (μονήρης έλεγχος), αλλά τη μέθοδο της δεξαμενής όπου εξετάζονται 6 δείγματα μαζί.

Η μέθοδος επελέγη και εξαιτίας του κόστους αλλά και επειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί με ευκολία να εντοπισθεί και με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε το κόστος για τον μονήρη έλεγχο φθάνει τα 19 ευρώ για κάθε δείγμα, ενώ για τον πολλαπλό απαιτούνται μόλις 9 ευρώ ανά 6 δείγματα.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που επέμεναν σχεδόν μετά μανίας να αξιοποιηθεί ο μονήρης έλεγχος. Άγνωστο γιατί όταν οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί εύκολα να εντοπισθεί με την πιο φθηνή μέθοδο της δεξαμενής.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν